Maturant by měl umět číst, psát a samozřejmě i počítat

Studentka střední školy vmetla před časem jednomu politikovi, že na co by měl umět lékař počítat. Maturanti by ale měli umět počítat aspoň na úrovni základní školy. Myslíte, že to všichni maturanti umí?

Kolik metrů za vteřinu ujede auto na dálnici?

A je mi jasné, kde ta studentka ke svým názorům přišla, žije mimo realitu, patrně u nepodnikajících rodičů a asi v paneláku.

Proč v paneláku? Pokud by s rodiči žila v rodinném domku, tak by asi slyšela, jak nadávají, že musí platit daň z nemovitosti, letos již všichni, a podklady k ní si musíte spočítat sami a to není jednoduché. Já třeba ani nazpaměť nevím, kolik mám různých mrňavých parcel. Zkusila si ta studentka spočítat někdy tuto daň? Při počítání té daně musíte dokonce násobit, dělit, znát procenta. To maturant nemusí umět? Nemusí, má na to rodiče.
Ano, studentka si může najmout daňového poradce za 600 - 10 tisíc Kč na hodinu a mít ho na telefonu, ale taková úvaha jí po její první výplatě brzy opustí.

Většina lidí si totiž myslí, že spustí počítač, dá Enter a tím se vše vypočítá. Nespočítá, ani u informačního systému SAP za milióny, i tam je výstup dat do MS Excel.

Dám můj příklad z praxe z neděle večer. Potřeboval jsem velké police do 3 místnosti. Prodejce je dodává jako jedno či dvojregály a můžete si dokoupit další police a sloupky. Připravil jsem si to podle prospektu, šlo asi o 70 částí. Jenže v prodejně bylo vše jinak, třeba dvojregály neměli, takže mě slečna hrdě prohlásila, že mě to přepočítá a že vybere nejlevnější variantu. V počítači byly jenom jednotlivé části, tedy nutno spočítat na papíře, asi po 3 minutách vzdala nejlevnější variantu, po 5 minutách to vzdala úplně. Patrně nešlo o maturantku, ale když jsem to přepočítal, tak se chytila a začalo nám to odsejpat. Ta studentka by to spočítala také? A na počkání a ne až do příštího dne?

Studentka zmínila lékaře, ti by samozřejmě měli umět také počítat.
Výkony se lékařům neuhradí všechny, pojišťovny vymyslely korekční koeficient. Ten nechápali ani programátoři ve firmě dodávající software pro lékaře, typičtí programátoři od stolu, kteří se děsně divili, když jim byla ukázána chyba a jejich uražené pohledy, jak to prý mají vědět. A jak to má vědět ten lékař? Měl by umět maturant spočítat úhradu lékařům podle textu zákona dole? Měl by umět napsat vzorec pro korekční koeficient rukou na papír a do počítače? Vyzkoušejte si to.
A co třeba lékárny, které dostaly od ministerstva na přepočet ceny léků tento vzorec:
cena-30*(0,25*(arctg(cena/50-2,5)+1,6)). Kolik maturantů chápe, co je to arctg a zná jeho průběh a jak to ovlivňuje cenu léku? Koho na ministerstvu zajímá, zda lékárníci umějí počítat, vydají si vzorec a lékárníci se s tím musí vyrovnat.
Mohl bych pokračovat výpočty, kdy lékař musí umět procenta, neboť dávkování nějakého léku závisí na hmotnosti pacienta, a když to špatně spočítá, může pacienta i zabít.
Od lékaře prostě chceme, aby uměl počítat a když by vám zabil příbuzného a odvolával se na výpočet z počítače, tak ho budete chtít zabít asi také. Víte třeba, proč dělá lékař na receptu „fajku“?

Měl by umět maturant výpočty, které vedou k výpočtu mzdy, tedy sčítání, odečítání, násobení, dělení a dokonce procenta? A to neuvažuji výpočet nemocenské, to je opravdu lahůdka. Můj názor, většina maturantů si neumí přepočítat výplatu a aspoň to by měli umět!

Ano, máme počítače, ale mnou definovaný Murphy zákon praví, že počítač počítá vždy ve váš neprospěch. Pokud studentce nevadí, že bude dostávat méně peněz... A že jako podnikatelka nakonec zkrachuje... Kolik je povolání bez matematiky, i kopáč musí umět spočítat, kolik kubíků zeminy vykopal. Ale třeba chce jít studentka do státní správy, tam lítá milión sem, miliarda do Švýcarska.

Kdo umí počítat, tak má úplně jiné, lepší myšlení. Kolik splašených řidičů se na vás lepí na dálnici a nejsou schopni spočítat, kolik že to ujedou za vteřinu při rychlosti 130 km/hod? Umí to spočítat ta studentka, co zavrhuje matematiku? Uměla by ta studentka spočítat k nákupní ceně zboží svou marži a DPH?  A pod jakým úhlem dopadají paprsky slunce na zem, když máme metrovou hůl a stín dlouhý 30 cm, což bylo potřeba umět před vynálezem GPS. A když 1 zedník postaví dům za 1000 dní, za jak dlouho dům postaví 1000 zedníků?

Tedy závěr k maturitě z matematiky.
U státní maturity z matematiky by se mělo ověřit, že maturant umí sčítat, odečítat, násobit, dělit, mocniny, trojčlenku a procenta a to vše do čísel, které udávají zadlužení našeho státu (tedy biliónů). Ten arctg bych k maturitě nedával. Tvrdím, že řada maturantů by s takovými výpočty u maturity měla problémy a přitom to vypadá pro někoho jako fraška, uvádím převážně výpočty ze základní školy.

A co čtení?
Češi moc nečtou a jsou lidé, co nemají doma skoro žádnou knihu a jediné, co umí, je dívat se na obrázky v televizi či v počítači. Asi víte, že Američané nesnášejí titulky a neumí anglicky, raději film natočí celý znovu a v té jejich američtině, které zase nerozumíme my. Proto jsou také americké návody ve formě obrázků a proto mají Američané rádi komiksy.
Zkuste před někým přečíst bez zakoktání stránku v knize. Dá se říci, že většina lidí umí číst a ½ i bez koktání nahlas. A to by mohlo být i součástí státní maturity, přečíst nahlas stránku z knihy a krátce říci, o co šlo.
A jako perličku uvádím, že náš učitel ruštiny zjistil před maturitou z ruštiny (ano, maturoval jsem za ruské okupace), že neumíme odříkat azbuku a docela ho to položilo.

A psaní, to je obdobné jako počítání!
Zkuste napsat rukou stránku v školním sešitě A5 a pak to dejte někomu, zda to po vás přečte. Hodně lidí neumí psát rukou. Sice lidé umí psát na počítači, ale neumí s napsaným textem v počítači pracovat, někdy to dokonce píši znovu, protože to neumí buď uložit anebo najít a vyvolat.
Většina lidí neumí napsat stránku bez chyby, stačí se podívat i na blogy. Sice někteří chápou, že když jim počítač podtrhne text, že by mohl být špatný, ale mají problém s chybami, které neumí počítač označit, třeba s koncovkami sloves –li a -ly. A je otázka, zda většina umí počítačové kontroly zapnout.
Dá se říci, že ½ lidí umí psát čitelně i rukou, ⅔ umí psát i na počítači, většina ale nenapíše rukou stránku bez chyby, ½ to neumí ani na počítači s kontrolou. Kolik maximálně chyb na stránku A5 by mělo být povoleno u státní maturity? 3, 4?

Uvedené schopnosti by měly být součástí maturitního minima, můžeme to nazvat státní částí maturity.
Jsem pro státní maturity a rozhodně z matematiky. Maturanti by měli umět číst, psát a počítat.

Korekční koeficient:
Správce centra vypočte pro každé zdravotnické zařízení výši korekčního koeficientu jako podíl, v jehož čitateli je rozdíl mezi součtem časů zdravotních výkonů uhrazených v daném čtvrtletí zdravotnickému zařízení a součtem časů zdravotních výkonů zdravotnickému zařízení uhrazených, jejichž úhrada však byla po kontrole provedené v daném čtvrtletí zdravotní pojišťovnou zamítnuta, a ve jmenovateli je součin přepočteného počtu nositelů výkonů a hodinového limitu času nositele výkonu na jeden kalendářní den a počtu kalendářních dnů v daném čtvrtletí. Hodinový limit času nositele výkonu na jeden kalendářní den je 10 hodin. Korekční koeficient se nepoužije, je-li jeho výše menší než jedna.
Vzorec pro výpočet maximální úhrady se oproti minulému období nemění, pouze index dopadu změn minutové režijní sazby na ceny byl nastaven na 1,005. Omezení maximální úhradou se nepoužije, pokud zařízení ošetří méně než 75 unikátních pojištěnců příslušné pojišťovny

Autor: Pavel Pokorný | pátek 28.5.2010 9:46 | karma článku: 29,08 | přečteno: 2629x