Jak to bylo za totáče, rozdíl pohledů

Někteří lidí stále nepochopili rozdíl mezi životem nyní a za totáče, viz dnešní MF Dnes a pan J.S. Těm, co to pochopili, se omlouvám, není to blog pro ně.

Cást clánku z MF Dnes 29.1.2009

Pana J.S. rozčiluje, že si prý pořád za něco připlácí. Mě rozčiluje, když přijedu do Prahy a zjistím, že Pražáci zase zdražili jízdenky, není pan J.S. z Prahy? Za totáče jste bez úplatku nic nesehnali a kvetl výměnný obchod. Pamatuji, jak jsme složitě sháněli třeba šicí stroj a to bylo radosti, když se sehnal. A pro vysvětlení, i šaty byly vyráběny v režimu dodo, nebo dodělejte doma. Jak jste třeba chtěli sehnat nákladní auto či traktor na odvoz dříví z lesa, když jste nechtěli v zimě zmrznout. Nákladní auta měly pouze firmy a ty soukromníkům služby poskytovat nesměly.
Prý nebyla nezaměstnanost. Ano, kdo nepracoval, šel před soud a do vězení a tam musel pracovat pod pohrůžkou fyzických trestů (pan J.S. se může zajít podívat na soud do Liberce s komunistickým poslancem Vondruškou, jak že to bylo za totáče).
Prý nebyli bezdomovci. Znáte někoho, kdo pracuje, je bezdomovec a musí přespávat na ulici? Za totáče bezdomovci, co nepracovali, skončili ve vězení. Když jsem o bezdomovcích mluvil na místním městském úřadu, tak mě bylo řečeno, že u většiny jde o jejich životní styl, nepracovat, nebydlet. Pokud jim poskytnete bydlení zadarmo, tak na ulici určitě nezůstanou. Můj známý mi před 3 roky říkal, že platí v Praze na Žižkově 2500 Kč měsíčně za děsnou špeluňku. Na ní by z dávek ti bezdomovci určitě měli, když by požádali úřad o příspěvek, pokud nemají žádné důchody či dávky. Takže bezdomovci nebyli na ulicích proto, že byli spíše ve vězení. A jak se také žilo za totáče se může pan J.S. zajet podívat na nedaleké Slovensko do romských osad.
Prý byla lékařská péče zadarmo. Ano, a stejnou péči zadarmo si může pan J.S. dopřát i dnes bez jakýchkoliv příplatků. Třeba infarkt, ten se léčil v podstatě klidem na lůžku, s rizikem proleženin a podstatně vyšší úmrtností. Za takovou péči byste dnes mohli nemocnici žalovat. Dnes se vozí lidé často i vrtulníky do krajských nemocnic, kde se provede vysoce specializovaný výkon na srdci. Ceny výkonu a ceny vrtulníku jsou samozřejmě vysoké, tam lítají spíše statisíce a po pacientovi se chce ten poplatek ve výši 0,01% z  ceny nákladů. Nikdo tedy panu J.S. nebrání se léčit zadarmo a bez poplatků. Anebo možná pan J.S. myslel totalitní léčbu na Homolce pro vybrané komunistické funkcionáře, tam jsem tehdy ani dnes nebyl a nemohu sloužit.
Otázka bohatých. S jedním souhlasím, domnívám se, že bohatý je ten, kdo má větší plat, než je průměrná mzda v EU, odhaduji, že jde asi o něco přes 30 tisíc Kč. Ale nedomnívám se, že chudý je ten, kdo má méně než je ta průměrná mzda. Správnější údaj na hodnocení výše mezd by sice byl spíše medián mezd, ale ten je nižší, takže těch bohatých by bylo více.
Ale nesouhlasím s vyšším zdaněním těch bohatých, prosazuji rovný přístup, jako v těch nemocnicích, žádné výjimky. Oni totiž ti bohatí jsou často také chytří a nikdo není povinen maximalizovat své daně, naopak, může je v rámci zákonů naprosto legálně minimalizovat. A také ti, co umí vydělávat více peněz, se na rozdíl od totáče mohou přestěhovat do jiné země, pak by tu neplatili daně žádné a koho že by stát zdaňoval? Odchází lékaři, zdravotní sestry, kuchaři, malíři. Anebo co kdyby si ti bohatí řekli, mám toho dostat, budu cestovat, prodají nebo zruší firmu, propustí na ulici zaměstnance a ti si mohou jít stávkovat s odbory na Václavák. Bohatý mezitím cestuje po světě a své peníze utrácí jinde. Ano, jde tomu zabránit, uzavřít hranice, zabránit odchodu odborníků a těch bohatých, zabavit jim majetek a v jakém roce že se ocitneme?
Pokud se panu J.S. stýská po totáči, má řadu možností, viz třeba jak neplatit poplatky. A když se mu to zde nelíbí, jsou stále totalitní země a na 100% mu poskytnou azyl, pokud o něj tam požádá, stačí zajít na jejich velvyslanectví. Mně se rozhodně třeba nestýská po tom, jak jsem dostával v bývalém Sovětském svazu lístky na máslo (viz úvodní foto). Pan J.S. na rozdíl od totáče může emigrovat bez obavy, že na něj budou na hranicích střílet, Tedy na našich bývalých hranicích či hranicích EU. Záruku, že na něj nebudou střílet na hranicích totalitních zemí, mu dát opravdu nemohu.

Autor: Pavel Pokorný | čtvrtek 29.1.2009 18:09 | karma článku: 34,68 | přečteno: 2201x