Dluhy se nesplácí?

Proč úlevy dlužníkům? Protože tvrdí, že kdyby spláceli, že by ze zbytku příjmů nemohli "důstojně" žít"? Takových je, co nežijí "důstojně", mají staré auto, starý dům, neznačkové oblečení, nejezdí k moři, nechodí do restaurací!

A že dlužník musí pracovat "na černo", aby mu něco zbylo? Tím samozřejmě okrádá věřitele, to by měl být trestný čin; zároveň ten, kdo ho „na černo" zaměstná, porušuje zákony a měl by to hlídat Úřad práce a takové zaměstnavatele pokutovat.
Kdysi byly u nás vyhlášeny amnestie zločincům. Za jak dlouho se velká část propuštěných zločinců opět ocitla ve vězení? Hodně brzy.
Za jak dlouho by se velká část oddlužených spoluobčanů opět ocitla ve dluzích? Odhaduji, že opět hodně brzy.
Pokud někoho oddlužím, mělo by se mu to například vyznačit do občanky, asi jako se tam vyznačuje nesvéprávnost. Je někdo svéprávný, když se zadluží tak, že není schopen dluhy splatit? A oddlužený by měl mít určitě na peníze opatrovníka, který by hlídal, zda se opět nezadlužuje.

 Zákon o oddlužení by měl říci, že oddlužený dlužník nesmí znovu dělat dluhy. Tedy žádná půjčka, žádná kreditka, žádná fraktura, vše by platil oddlužený dlužník hotově. Jinak by šlo o maření úředního rozhodnutí a tedy soud a vězení.

A obecně, pokud by občan dělal dluhy, šel by do vězení nebo by dostal aspoň vězeňský náramek.

Oddlužený dluh dlužníka by mohl být zaznamenán jako minus v nové veřejné databázi či by se zaznamenal ve veřejném insolvenčním rejstříku nebo jako dotace ve veřejném registru CEDR. Když se tam zaznamenává každá dotace, proč by tam nemohl být i oddlužený dluh, je to vlastně také dotace dlužníkovi.
Měl by oddlužený dlužník dostávat sociální dávky? Proč, dostal již je jako oddlužení!
Zrovna tak by měla existovat centrální evidence dávek, ale to je na jiný blog.
V dnešní MF Dnes je velký článek o dlužnících. A menší článek o tom, jak mladí, co nedosáhnou na hypotéku, kupují na úvěr auto. A pak se ti mladí opijí, auto na úvěr a sebe rozbijí, ocitnou se v dluhu a budou chtít oddlužit.

V diskuzích bývají občas poznámky, že někdo zpronevěřil peníze, které se pak nikdy nenajdou, odsedí si i nějaký trest, pak se přestěhuje a užívá si on nebo jeho děti zpronevěřené peníze. Tedy po případném oddlužení by se měly občas zkontrolovat majetkové poměry dlužníka. Nebo by měl věřitel právo o to požádat soud či finanční úřad.
A rozhodnutí o oddlužení bych nechal na samosprávě. Místní lidé nejlépe ví, kdo si oddlužení zaslouží a kdo ne.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 21.1.2019 9:51 | karma článku: 36,31 | přečteno: 1837x