Česká specialita, odborníci na "nejde to"

Jak reagují Češi na útoky z Ruska, Asie, Afriky? Účastnil jsem se jedné diskuze a nabyl jsem dojmu, že za "odborníka" na počítače se považuje ten, který vám s urážkami říká: "Nejde to".

Já mám na útoky na banky a obecně weby jiný názor. Když někdo útočí na banky, podle mě útočí na stát. Stát vám totiž nařizuje dělat platební operace přes banky, žádné peníze z ruky do ruky, tak by měl stát také bankám zajistit ochranu před útoky.
A pokud je většina útoků z Ruska, tedy podle médií, měl by si ministr zahraničí pozvat ruského velvyslance a požádat ho o vysvětlení, proč na nás jeho občané ve velkém útočí. Ale asi tato informace o útoku či možná již válce na ministerstvo zahraničí nedorazila. A údajně se několik ministerstev  na útoku i podílelo a jistě tam již "padají hlavy".

Z pásma Gazy létají rakety na Izrael, pokud by Izrael vypálil odvetnou raketu do místa, odkud se na něj střílí, možná by trefil školu provozovanou za naše peníze. Má se bránit v Izraeli ten, na koho rakety dopadly, nebo má obranu zajistit stát? Izrael ochranu svých občanů zajišťuje, i když čelí kritice za úroveň obrany, ale na prvním místě jsou jeho občané a pak teprve útočníci. Má policie v pásmu Gazy najít a potrestat útočníky? Samozřejmě, proto jim posíláme peníze.

Hodně "odborníků" vám kromě toho  "nejde to" říká, že za útok z jeho počítače majitel nemůže, že o útoku ani neví. Mně jeden správce sítě ukazoval graf, kde bylo jasně vidět, jak jeden počítač v síti útočí. Tedy správce sítě to musí poznat, i na těch ministerstvech.

Měl by i majitel počítače vědět, že provoz jeho počítače může jiným škodit?
Myslím si, že určitě. Musí majitel počítače udělat vše "lege artis", aby jeho počítač neškodil? A  pokud nějaký soud rozhodne, že nemusí, navrhuji, aby každý, kdo se bude připojovat internetu, podepsat svému provozovateli, že ví, že musí zabezpečit svůj počítač tak, aby neškodil jiným.
Majitel počítače nemusí znát cizí slova jako firewall, antivir, stačí, když počítač svěří odborníkovi, jako svěřujeme auto do autoservisu či chodíme k lékaři.
Může být stíhán ten, kdo zanedbá údržbu auta a způsobí něčí smrt? Může být stíhán rodič, co léčí své dítě sám a zaviní tak jeho smrt? Mohou pak 1000 × říkat, "já nevěděl", mají trestní odpovědnost.
Podle mě je tu již i dnes trestní odpovědnost majitele počítače, který zanedbá jeho ochranu a způsobí škody, byť neúmyslně. Když přinesete do práce vir na flešce a položíte na týden počítačovou síť, tak také řeknete "já nevěděl" a tím to pro vás skončí?

A pokud provozujete neschválené elektronické zařízení, které by rušilo mobily nebo televize, můžete také říkat, "já nevěděl"?

Jde ochránit Česko před útoky? Podle mě ano. Je mnoho "kabelů", kudy na nás mohou z Asie či Afriky útočit , ale není jich nekonečné množství (všimněte si, že útoky většinou nepřicházejí z "civilizovaných" zemí, kde funguje police a soudy). Určitě je možné, kdyby to zákon dovolil, že by se mohly takové "kabely", po kterých by přicházel útok, odpojit. Máme i různý software s umělou inteligencí, který by mohl reagovat i automaticky.
Rozhodně není možné, aby se organizace musely bránit sami za sebe, platí vysoké a stále se zvyšující daně, tak snad mají právo na obranu, aby mohly fungovat a platit ty daně. A obdobně má myslím již nyní policie možnost zablokovat mobily při teroristickém útoku.

Tedy "odborníci" na počítače, hledat důvody pro "nejde to" je snadné, ale já fandím těm odborníkům, kteří říkají "jde to". A opakuji, co ministerstvo zahraničí?

Autor: Pavel Pokorný | čtvrtek 7.3.2013 9:19 | karma článku: 15,41 | přečteno: 896x