Megaprůšvih za 115 miliard

Mezi všemi možnými úkoly úřednické vlády bude patřit důstojně se vypořádat s megazakázkou na sanaci ekologických zátěží za 115 miliard. Co se vlastně soutěží? Nikdo neví. Rozsah zátěží nelze předem jednoznačně stanovit. Kdo to dokáže dodat? Nikdo.

Rozsah prací je tak obrovský, že přímý dodavatel prostě neexistuje. Co bude dělat vítěz výběrového řízení? Nic jiného, než přeprodávat zakázku v obchodním řetězci dál.
Každý kdo někdy podnikal ví, že čím je delší obchodní řetězec, tím je vyšší cena nebo nižší kvalita pro konečného spotřebitele. Ani v tomto případě to prostě z principu nemůže být jinak. Vítěz soutěže rozdělí zakázku na menší celky, které bude opět soutěžit. To je první prodej, na vrcholu pyramidy zůstane smetany zdaleka nejvíc. Ani dodavatelé ve druhém stupni nebudou schopni kompletních přímých dodávek a tak opět budou hledat subdodavatele a troufám si tvrdit, že i ti budou opět hledat subdodávky. Jak dlouhý bude řetěz přeprodávání této nesmyslné zakázky dnes nikdo neví.
Dědictví Kalouskovy megalomanie má tedy opravdu obrovský korupčním potenciál. Kromě toho je na místě otázka, kolik peněz z oněch 115 miliard skutečně dojde až do faktur za přímo provedené práce? Sedmdesát procent? Nebo polovina? Osobně se domnívám, že tak něco kolem šedesáti procent. Vzhledem k povaze věci to pokládám za otřesné. Staré ekologické zátěže ohrožují spoustu lidí. Je třeba finance k jejich likvidaci využít co nejefektivněji a ne z nich platit sáhodlouhý řetězec zisků získaných za nic. Zisk ano, je hnacím motorem ekonomiky a díky němu mohou firmy růst. Ale na dodávce těchto prací by měly vydělat nejvíc ty firmy, které likvidace zátěží fyzicky provádějí, aby si mohly koupit novou technologii, aby se mohly rozvíjet. Cpát peníze do chřtánu zprostředkovatelům, to v tomto případě smrdí na sto honů provizemi a proti akci oprávněně protestuje Transparency International
Soutěž je sice podle zákona nutné dokončit, ale jediné rozumné řešení je nikoho nevybrat a soutěž zrušit. Doufejme, že to udělá buď Fischerova úřednická vláda, nebo vláda vzešlá z podzimních voleb.

Autor: Pavel Poc | pondělí 18.5.2009 10:12 | karma článku: 38,38 | přečteno: 9213x
  • Další články autora

Pavel Poc

Vrtěti prasetem

31.1.2012 v 19:59 | Karma: 12,17

Pavel Poc

Češi Čechům

21.9.2011 v 7:33 | Karma: 17,27

Pavel Poc

Hranolky

29.8.2011 v 8:35 | Karma: 11,22