Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

coj@nato.2

30. 4. 2010 21:41
Dneska je zrovna patek,....

....a tak je tam. No, jiste,....karma !

Pisete dobre a je priznacne, ze se to "nekterym" zakonite nelibi. :-)

0 0
možnosti
ON

ondra.novacisko.cz

29. 4. 2010 11:58
Komoditní peníze?

Další pseudoekonom. Bože, lidi, už to proboha nepište !Rv

Já vím, že se nikomu nelíbí, že peníze mají větší hodnotu, než je papír, na kterém jsou vytištěné. Ale je zajímavý, že valná většina těch lidí co berou rozum do hrsti se za těmi barevnými papírky žene jak divá. Nemají hodnotu? Jakou hodnotu má disketa? A teď podobnou otázku. Jakou hodnotu má disketa s celoroční prací pro vašeho zaměstnavatel den před prezentací (a aby to bylo zajímavý, kde se rozhodne o tom, zda budete brát miliony ročně, nebo skončíte na ulici). Pomohlo by té disketě, kdyby byla vykládána zlatem?

0 0
možnosti
PP

Pavel Pátek

29. 4. 2010 15:36
Re: Komoditní peníze?

Tak něco takového jsem čekal. Pane skutečný ekonome, uvědomujete si, že něco jiného je hodnota peněz a něco jiného je poptávka po nich? Peníze jsou zcela zvláštním druhem zboží s jednou charakteristickou vlastností. Nespotřebovávají se jako ostatní zboží. Slouží jen jako prostředník směny. Papírové bankovky nejsou a nikdy nebyly peníze. Zlato byly peníze. Dnes skutečné peníze neexistují. Bankovky jsou pouze poukázkou na dluh. A proč je například zlato vhodné jako peníze? Protože je ho omezené množství a přibývá ve skutečnosti velmi pomalu a zároveň jeho hodnota je relativně velmi stabilní, spíše v čase dlouhodobě roste. To jsou ideální vlastnosti pro prostředníka směny - udržují stabilitu kupní síly měny. Co s tím má pozlacení Vaší diskety společného, to nevím. Vím ale, že cena jakéhokoli zboží je dána tržním vztahem mezi nabídkou a poptávkou. Včetně ceny peněz.

0 0
možnosti

lost

29. 4. 2010 11:24
dluhopisová magie má svůj původ

v legalizaci pochybného zisku - drogy, zbraně, exploatace zdrojů - tam peníze zas přetékají, a je nutno je nějak přeprat na cestědo sejfů, ale zase na druhou stranu takovým způsobem, aby se jimi nefinancoval terorizmus, že, při zachování plné TRANSPARENTNOSTI samosebou :-)R^V

0 0
možnosti
PH

petrph

29. 4. 2010 10:57
Bohužel

každý podnikatel si nějaký matematický model musí vytvořit. Musí nějak předpokládat (t.j. modelovat) potřeby svých zákazníků, jaké ceny bude ochoten zaplatit, chování konkurence, vývoj cen surovin,...Když to neudělá, dlouho nevydrží. Jenomže, to je pořád podnikatel co to může den ze dne zavřít, vyhlásit konkurz a jít si pro sociální podporu.

Co takový stát, kterému (ani jeho lidem) nikdo žádné podpory nedá, když mu to nevýjde ,může si leda půjčovat.A přitom musí plánovat a zajištovat základní funkce,řízení, vyplácení důchodů, armádu, policii, rozvoj infrastruktury, sociální dávky aby (minimálně) jeho občané  neumřeli  hlady, to všechno na desítky let dopředu.

Neříkám že to dělají úplně správně, že by se v tom či onom nemohlo šetřit, ale jenom se zdravým rozumem vystačil leda ten sedák co se zasel a čekal co vyroste. A že za středověku byla spousta hladomorů...

0 0
možnosti
PP

Pavel Pátek

29. 4. 2010 11:24
Re: Bohužel

Máte samozřejmě pravdu v tom, že je nutné udělat nějaké ty kalkulace. Nejsou zase až tak složité, pokud informace o trhu jsou relevantní a lze z nich dobře odhadnout chování jeho účastníků. Protože však nikdo nemůže mít k dispozici úplně všechny informace, musí přijít na řadu VŽDY selský rozum.

Já měl na mysli ještě trochu něco jiného. To, že se z ekonomie dělá věda, které může porozumět jen pár vyvolených, je ve skutečnosti jen kamufláž pro ty, kteří by chtěli podlehnout pokušení podívat se pod pokličku. Když to ale zkusí, uvidí jen jedno. Stát usurpoval peníze. Tím ve skutečnosti, prostřednictvím inflace, která není důsledkem nárůstu cen, ale důsledkem nárůstu ničím nekrytých peněz, vybírá od svých občanů nenápadnou, ale podstatnou daň. Inflace je totiž neuzákoněná daň. Díky ní se hodnoty těch co je reálně vytvářejí přesouvají nenápadně k těm, kdo tvoří peníze z ničeho. Tohle má každá technokratická teorie zamaskovat. To je skutečná moc státu. A my jsme ji snad někdy státu svěřili?

0 0
možnosti
D

david1851

29. 4. 2010 10:14
Přesný,

inteligentní, ideologií nezatížený článek. Děkuji za něj, je vidět že i zde na blogu se dá číst a nemusí člověk kroutit hlavou.

0 0
možnosti
PJ

Hellmoon

29. 4. 2010 10:12
kdo se ptá moc se dozví

MMF

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1053x
Jsem úplně normální, obyčejný člověk jako všichni ostatní. Už tolik nehledám, ale mám stále spoustu věcí na srdci. A více než 30 let hledání vidím z dnešního pohledu jako hledání sebe sama.
Jsem členem Strany svobodných občanů.