Všechny firmy jsou daňoví podvodníci? Dle vlády ano

Nová vláda v rámci boje proti neplatičům DPH hodlá zavést povinnost posílat všechny faktury na ministerstvo financí. To pro přezkum, zda někdo nekrátil daně. Kvůli pár podvádějícím firmám tak supercitlivé informace o všech firmách budou na jediném místě – toť ideální pro zneužití v hospodářském boji.

Na jediném místě tak budou detailní informace o hospodaření všech větších firem v Česku. Informace o tom, kdy co nakoupily a za jaké ceny. Získat tato data konkurence, tak daná firma prakticky skončila. Konkurence získá páky na dodavatele na snížení vstupních cen a velmi přesné odhady kam až daná firma může jít se snižováním cen vlastních výrobků či služeb. Jak toho využít snad ani netřeba dál psát.

Pěkný krok Velkého Bratra, že? Dnes už každý občan dostal nálepku „potenciální terorista“, aby mohl být jakkoliv šmírován za účelem "boje proti terorismu". Tímto krokem se bude stát dívat na všechny firmy jako na potenciální neplatiče daní, na které je preventivně nutné nasadit hloubkovou kontrolu nejvyššího kalibru. Běda jestli tu fakturu na tužky byť jen jediná firma neodešle! S takovými daňovými teroristy se nevyjednává.

Jak přívětivé prostředí pro firmy nám to tu stát buduje? Kolik tímto krokem asi přiláká investorů? Jestliže dopředu stát firmám říká "já vím, že mne chcete podvést, takže hezky vysvléct až do naha, jinak vás zde nechci". A to vše jen proto, že pár firem podvádí a stát není schopen již současnými (dostatečnými) prostředky přijít na daňové úniky. A když přijde, stejně skoro všechny odpustí (to fakt není vtip, ale smutná realita). Proč tedy mnohem přísnější kontrola, když se vše nakonec stejně odpustí?

Ale to ještě není vše. Představte si, že tento informační poklad se všemi fakturami existuje. V Česku, ráji korupce, kde loajalitu úředníků nechrání ani ten blbý služební zákon. A kde se vše vykecá. Za jak dlouho tipujete první únik informací? Bude to řádově v týdnech, nebo až měsících? Spočtěme si rizika: možnost zneužití: velmi vysoká, pravděpodobnost odhalení: prakticky nulová. Také se vám už sbíhají sliny?

Tak to nejste sami. Uvědomme si, kdo je v čele ministerstva financí, jaké impérium firem vybudoval a jakým způsobem – detailní znalostí konkurence a využitím jejich slabin. Vážně Babiš a jeho nohsledi z Agrofertu odolají takovémuto pokušení? Vážně??? Musíme doufat. Nic jiného nám nezbývá.

Teď už jen můžeme uzavírat sázky, jestli se to tu bude jednou jmenovat „U Velkého bratra všech firem“ anebo „Tady je jen Babišovo“..

Autor: Pavel Moravec | pátek 7.3.2014 17:00 | karma článku: 15,54 | přečteno: 708x
  • Další články autora

Pavel Moravec

Předvolební kampaň jak Brno

6.10.2014 v 9:00 | Karma: 27,99

Pavel Moravec

Amazon a Brno – absurdit je plno

18.4.2014 v 8:31 | Karma: 16,28