Policie zastavující auta i na dálku? To snad ne..

Expertní orgán rady ministrů EU navrhuje nařízení, aby každé nové auto muselo mít systém, který by policii umožnil auto na dálku zastavit. Prý „ujíždějící auta jsou nebezpečná pro občany“ a policie asi při honičkách spotřebuje moc benzinu. Já tedy rozhodně nechci mít v autě krabičku, která BEZ MÉHO VĚDOMÍ moje auto naráz zastaví.

Jednak takový nápad přinese mnohem více škody než užitku. Kolik je těch honiček ročně? Pár (desítek) tisíc? U kolika z nich by zastavení auta bylo vážně velkou pomocí? U tisícovky? A to kvůli tomu chtějí omezit lidskou svobodu všem? Tím, že budou policisté mít tu moc zastavit jakékoliv auto?

Navíc, když už by měli tu možnost zastavovat ujíždějící auta, nevěřím že by ji využívali jen v takto krajních případech. To jen ze začátku. Později by někoho moudrého napadlo zastavovat také auta kdykoliv někdo pojede na červenou, později i preventivně, třeba protože někde bude kolona nebo "nepovolená demonstrace". Pak už je jen krůček k tomu, aby represivní složky mohly auto dálkově řídit úplně.

A jak by vlastně policie jednoznačně identifikovala ujíždějící auto? Přes SPZ? Chytrý lump si předem zajede do servisu, kde budou schopni tu krabičku zodpovědnou za zastavení auta odstavit. Poznat to nepůjde (signál bude chytat dále), jen holt už ta krabička nezastaví auto.. Brzo by to bylo podobně rozšířené jako odblokované telefony.

Navíc, takový univerzální „zastavovák aut“ by se dal zneužít. Hacknout lze cokoliv – zvláště u nás, kde se jakékoliv „tajemství“ či heslo do systému vykecá. A já se fakt nechci dožít situace, kdy jedu v noci lesem, auto škytne a zastaví se, a lupiči zaklapávající notebook mi hlásí „peníze, nebo tu zůstanete trčet do rána“.

Co se těch peněz týče, na kolik by ta celá legrace přišla, a hlavně kdo by to platil? Systémy policie by platil daňový poplatník (jak jinak), krabičku v autě její majitel. Taky vám přijde zvrácené, že musíte platit v ceně auta za nemožnost mít své vlastní auto plně pod kontrolou? Platit si za to, že budu moct být ovládán?

Největším argumentem proti je totiž právě to, že jde o další Orwellowský kousek jak ovládat lidi. Tak, aby byli manipulovatelní jako Spejbl s Hurvínkem na provázcích. Nějaká loutka, pardon, občan, udělá něco, co se vrchnosti nelíbí, tak hned mu na dálku dáme pohlavek. Tedy, zastavíme auto.

Já ale nic neprovedl a ani provést nehodlám, tak mne prosím těmi vodicími šňůrami nesvazujte život. Děkuji.

Autor: Pavel Moravec | sobota 8.2.2014 8:30 | karma článku: 25,79 | přečteno: 849x
  • Další články autora

Pavel Moravec

Předvolební kampaň jak Brno

6.10.2014 v 9:00 | Karma: 27,99

Pavel Moravec

Amazon a Brno – absurdit je plno

18.4.2014 v 8:31 | Karma: 16,28