Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otevřený dopis Neilu Amstrongovi

Bylo mi devět let a trávil jsem prázdniny s rodiči u jedné české přehradní nádrže, když jednoho rána přišel můj otec a řekl: „Tak už tam chodí.“ To člověk vaší nohou poprvé vystoupil ze své zemské kolébky a dotkl se jiného vesmírného tělesa. Váš Orel přistál v Moři Klidu a vy jste spolu s přítelem a kolegou Buzzem Aldrinem strávili přes dvě hodiny procházkou v té velkolepé pustině za tónů symfonie Z nového světa od Antonína Dvořáka.

Bylo mi dvanáct let, kdy se na Měsíci prošel poslední člověk. Od té doby pak už nikdo a to již uplynulo čtyřicet let. Jako dítě jsem si myslel, že lety na Měsíc nejsou nic tak mimořádného. Dnes vím, že to bylo něco úžasného a že projekt Apollo předběhl svou dobu. A to s výpočetní technikou, která je dnes součástí automatických praček. Stačila by jen jedna byť malá chyba a návrat by byl nemožný. Později vaši následovníci pobyli na povrchu Měsíce mnohem více času. Dokonce tam jezdili ve speciálním vozidle, nebo pouštěli současně z rukou kladiva a husí brka. Co by za to dal Galileo Galilei, kdyby viděl, jak oba předměty v prostoru bez atmosféry padají stejnou rychlostí. Ale byl jste to vy, kdo udělal ten první malý krok z poslední příčky přistávacího modulu a my s vámi na Zemi udělali ten velký skok.

Vím, že to stálo obrovské úsilí, značnou práci tisíců lidí, že to doslova sežralo mnoho peněz. Vím, že to vlastně byla tenkrát válka mocností o různá prvenství. O vývoj technologií pro armádní využití. Přistání na Měsíci přineslo ale také spousty vědeckých poznatků nejen o vesmíru, Měsíci a Zemi, ale především o nás samých. Přineslo i jistou hrdost být člověkem. Vím, že jsou lidé, co se při podobných událostí často ptají, jestli pak bude chleba levnější. Na to já s oblibou odpovídám, že třeba i bude, ale za tři sta nebo pět set let. Akorát si člověk musí vidět o kousek dál, než jen na špičku vlastního nosu, který uznává jen vůni pečeného bůčku. Kosmický výzkum měl a stále má spousty dobrých vedlejších efektů. Hledání nových technologií v desítkách různých oborů, hledání zatím nepoznaných řešení. Osobně si myslím, že kdyby nebylo Apolla, asi bych dnes tyto řádky na svém počítači nepsal. A možná, že tato válka o kosmická prvenství zabránila jiné, té opravdové válce. Tohle si už nikdo neověří, ale pokud by to měla být pravda, tak pak byla tenkrát cena za kosmické programy vlastně velice levnou záležitostí.

Ve chvíli, kdy mě můj otec říkal, že chodíte po Měsíci, tak jste nejspíše letěli zpět. K velitelskému modulu a pak navždy na Zemi. Od té jste se již neodpoutal, až do této soboty. Váš Orel opět přistál. Tentokráte už bez návratu. Prošel jste branou, kterou jednou budeme muset projít i my ostatní, kteří zatím prožíváme svou krátkou anomálii životní existence. Když jsem se v neděli večer dozvěděl o vaší smrti, podíval jsem se z okna. Na pražském nebi svítil Měsíc v první čtvrti, ve kterém bylo zřetelně vidět Moře Klidu. V něm dodnes jsou části modulu, přístrojů, zabodnutá vlajka. A vaše první stopy.

A já vám přeji, abyste po vaší krásné životní pouti našel své vlastní Mare Tranquillitatis.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Míka | pátek 31.8.2012 5:55 | karma článku: 18,63 | přečteno: 848x
  • Další články autora

Pavel Míka

Problém přestupné sekundy a internetový čas společnosti Swatch

Přestupná sekunda, která byla poslední den měsíce června vložena do časové soustavy, způsobila chaos a zhroucení některých serverů. Vkládání přestupných sekund působí také problémy v navigačních systémech a tak již několikrát padl návrh tuto praktiku zrušit. Potřebujeme jí vlastně vůbec? Nebo se dá najít nějaké jiné řešení?

7.7.2012 v 7:07 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1219x | Diskuse| Věda

Pavel Míka

Růžový sad na Petříně – doba rozkvětu

V tomto komentovaném fotoblogu se vracíme na Petřín do Růžového sadu v době prvního rozkvětu královny květin. Nyní na vrcholu Petřína kvete přes osm tisíc exemplářů růží, přes šedesát odrůd různých barev, vůní a různých květů.

16.6.2012 v 17:17 | Karma: 16,27 | Přečteno: 3902x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Míka

Jak se fotí polibek Venuše se Sluncem

Komentovaný fotoblog o přechodu Venuše přes Slunce dne 6.6.2012, do kterého laskavě přispěli také dva další autoři, kteří se mnou fotografovali na místě, které má zcela jistě Genius loci.

13.6.2012 v 4:54 | Karma: 13,25 | Přečteno: 991x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Míka

Otevřený dopis Rayi Bradburymu

Vážený pane! Odešel jste ze svého dlouhého života právě v den vzácného astronomického úkazu, v den přechodu Venuše přes Slunce (v severní Americe úkaz nastal při západu Slunce 5. června 2012). Je to sice jen náhoda, ale téměř jak vystřižená z některých vašich povídek. „Osud si zas jednou přichystal svůj rejstřík náhlých překvapení, příchodů a odchodů“ (citace z povídky Léto s Picassem). Před půl rokem jsem hledal informace o vás na Wikipedii a udivilo mě, že u vašeho jména bylo jen datum narození. Opravdu jsem nepředpokládal, že na konci roku 2011 budete ještě naživu. Potěšilo mě vědomí, že někde na druhé straně této planety ještě dýcháte. Nyní tam již to druhé datum je – 5. června 2012. Bohužel, i když vím, že to druhé datum musí být jednou dopsáno každému z nás. Legendou se ale stát již nemůžete. Vy jste se jí totiž stal dávno před svou vlastní biologickou smrtí.

8.6.2012 v 18:57 | Karma: 14,01 | Přečteno: 804x | Diskuse| Kultura

Pavel Míka

Den, kdy se Venuše líbá se Sluncem

Ve středu 6.6.2012 nad většinou Evropy nevyjde normální Slunce. Pokud se na něj podíváte pozorně, možná uvidíte černý bod. V dalekohledu pak černé kolečko. To planeta Venuše bude právě přecházet přes sluneční kotouč. Tento úkaz je poměrně vzácný a právě tuto středu máme poslední možnost uvidět jej na vlastní oči. Příště se již budou dívat jiní lidé. Bude to v roce 2117.

5.6.2012 v 2:45 | Karma: 16,85 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2841x
Dívám se na tento svět již přes pět desítek let a stále mnohému nerozumím. Bojím se, že už to tak zůstane – a mnohdy díkybohu. Zajímá mě leccos, co se děje v mém nejbližším okolí, tedy v kouli veliké třináct miliard světelných let.