Zmrzlina v zimě? Dneska určitě ANO, po celý den. A v únoru ještě k snídani.

Dnes, 13. prosince, se slaví Den zmrzliny. Mnozí se určitě zeptáte, proč pro Boha v prosinci? V zimě zmrzlina? Proč ne. „Sladký sníh“ byl kdysi pochoutkou císařů a králů.

Zmrzlina je kouzelné slovo, které koneckonců mohlo vzniknout od slova mrznout. Proč ji dávají tedy lidé přednost v létě, kdy zmrzlinu hltají a závodí s časem. Jedině v zimě si člověk tuto oblíbenou dobrotu užije a v klidu vychutná. Nezteplá mu a nerozteče se. Argumenty jsou to jasné, ale dnes na ulici nepotkáte mnoho lidí se zmrzlinou v ruce. I po zbytek prosince abyste je lupou hledali. Většina si dává od této typicky letní pochutiny několika měsíční pauzu.

V cukrárnách se netvoří fronty. Bohužel někde ani nemají výběr zmrzlin nebo nenabízejí vůbec žádnou. Že nevyrábějí sorbety, lze pochopit. Ale pro zimní období jsou jako stvořené příchutě čokoládové, kaštanová, skořicová či oříšková.

Mnoho lidí si položí otázku, zda to není nezdravé? Není. Naopak tělo nezažívá takový teplotní šok jako v parném létě, kdy může být někdo citlivý na teplotní stres. Mlsání této mražené pochoutky v zimním období také rozhodně neznamená vyšší riziko angíny či nachlazení. V chladnějším počasí je dokonce dýchací ústrojí lépe připraveno na zmrzlinu.

Zmrzlinové mlsání v tuto roční dobu může také vyvolat příjemné vzpomínky na léto, prázdniny, dovolenou a teplé počasí. Ale překvapivě v Evropě nejvíce holdují zmrzlině na severu. Zda si pochutnávají ve Švédsku a Finsku na této dobrotě i v zimě, jsem se ale nedočetl.

*

Kdo dnešní slavný den „prošvihne“, může to napravit první sobotu v únoru, kdy je další zajímavá možnost oslavovat tuto pochutinu. Slaví se Mezinárodní den zmrzliny k snídani.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | neděle 13.12.2020 13:25 | karma článku: 16,01 | přečteno: 1156x