„Zkus mi rozumět, miláčku,“ prosila mlčky, ale marně (zámek Veltrusy)

První kámen bílý s její dlaní srůstá,... druhý kámen rudý, zamyká jí ústa,... třetí kámen černý, ten jí v srdci zůstal... A v tom třetím kameni sama navždy zkamení.

Malá mořská víla, nejmladší a nejoblíbenější dcera mořského krále přenechala svůj krásný hlas čarodějnici a za to se mohla podívat do světa lidí. Tady se zamilovala do prince Jižní říše, jehož domovem byl zámek Veltrusy.

Před veltruským zámkem, který náleží k nejvýznamnějším dílům vrcholného období barokní architektury v Čechách, si může každý v překrásném krajinářském parku zatancovat. Stejně jako spolu tančili – Miroslava Šafránková (mořská víla) a Petr Svojtka (pozemský princ). Víla se pohybovala opravdu půvabně a ladně, i když při každém šlápnutí pociťovala bolest, jakoby šlápla na ostrý nůž.

Tragická láska nevinné mořské bytosti k pozemskému princi, pro něhož trpěla, ztratila svůj krásný hlas a nakonec obětovala i to nejcennější, svůj život. Sice lze pohledem sdělit mnohé, ale němé mořské víle se to nepodařilo. Svýma krásnýma očima neuměla říct princi, že to byla právě ona, kdo ho držel v náručí, aby neutonul.

Při návštěvě Státního zámku Veltrusy si tak může člověk připomenout osudy mořské panny z pohádky Malá mořská víla dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena, kterou autor napsal v roce 1836. O 140 let později zpracoval tento dojemný příběh opravdové lásky do pohádkového filmu Karel Kachyňa. Zvolil zajímavě tajemnou severskou atmosféru a velmi dobrou hudební kulisu. Myslím, že se jednalo se o jedinou pohádku, kterou tento režisér natočil. A nutno říct, že se to panu Kachyňovi povedlo, i když tento dojemný a smutný příběh je určen spíše pro dospělé než pro děti.

Na filmovou pohádku lze také zavzpomínat při návštěvě Skalního hradu Sloup, kde Malá mořská víla jde po hořících schodech k Mořské čarodějnici.

Další zajímavé scény byly natáčeny v kouzelném prostředí Českého krasu, v částečně zatopeném vápencovém lomu Amerika. Avšak pro scény opravdového moře jel tehdy filmový štáb do Sovětského svazu (odtud vlastní fotografie zatím nemám).

 

*

O zmíněných lomech (Amerika, Mexiko a Kanada) jsem tady již také něco napsal: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=486076

 

Autor: Pavel Liprt | pátek 10.2.2017 17:38 | karma článku: 42,17 | přečteno: 1887x