Zámek Krásný dvůr, kde není těžké ztratit hlavu

Mladý doktor Štěpán Šafránek i válečník od barokního Templu. Oba ztratili hlavu, každý ale v jiné situaci.

Hezký zámek v Krásném Dvoře může návštěvníkům nabídnout mnoho zajímavého. Jenom je potřeba se umět dívat. A také mít dostatek času i dobrou obuv. Krásný Dvůr není totiž jenom ona filmová budova zámku, ale také jedinečný a rozlehlý přírodně krajinářský park z druhé poloviny 18. století.

Umělý kamenný vodopád, Panův templ, Gloriet, Čínský pavilon, Poustevníkova rokle, ale každý stejně skončí u rozhledny Templ. Já jsem tuto stavbu viděl pouze z venku. Nepřišel jsem ve správný čas. Ale nevadilo. Při pohledu na úžasná vitrážová okna jsem si zkoušel představovat, jaké zajímavé světelné efekty lze asi uvnitř spatřit, když posílá slunce své paprsky dovnitř přes sklo oken.

 

Někde tam uvnitř se nachází mimo jiné pískovcová socha polního maršála Karla Filipa Schwarzenberga, který sice nad Napoleonskými vojsky v Bitvě národů u Lipska roku 1813 vyhrál, ale v druhé polovině 20. století již takové štěstí neměl. Jeho socha byla poškozena a on přišel o hlavu, kterou mu vrátili restaurátoři až v době nedávné.

A jak to bylo se ztrátou té druhé hlavy? To ví přeci všichni! Kdo by neznal 102 minut dlouhý film Dušana Kleina „Jak básníkům chutná život“, který měl premiéru přesně před třiceti čtyřmi lety, prvního června roku 1988. Pánové, no řekněte, kdo by tady na zámku neztratil hlavu, kdyby viděl kouzelnou Píšťalku.

*

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | středa 1.6.2022 11:14 | karma článku: 22,78 | přečteno: 1049x