Zajímavý střet kultur nebo proměna Teplic

V lázních Teplice se potkávají odlišné způsoby života. Arab v doprovodu několika žen, ruská děvočka či vietnamský prodavač. Když ale člověk přijede z Karlových Varů není překvapen.

Před příjezdem do Teplic jsem si pročítal nějaké informace o zásadní rozdílnosti kulturního chování a názoru na životní hodnoty u různých návštěvníků či obyvatelů města. Při následných procházkách jsem pak srovnával „náš“ svět se světem převážně východním. Ale za tři dny, které jsem se po městě toulal, jsem si nevšiml, že by arabští návštěvníci nechávali po sobě nepořádek, jak se lze často dočíst. Zda se již polepšili nebo to bylo podzimní dobou, kdy už počasí nepřálo dlouhému venkovnímu posedávání a hlučným piknikům, neumím posoudit.

Ptal jsem se na toto téma jedné průvodkyně a názor byl lehce negativní. To, že přinášejí do lázní peníze, není až tak pravda. Kultura, památky či kavárny je nezajímají. Firmy, které je do Teplic dovážejí, jim vše zařizují včetně nájmu domů, kde tráví většinu času.

V poslední domě se však děje jiná, údajně významná změna v těchto lázních. Do Teplic přichází čím dál tím více rusky mluvících lidí ze zemí bývalého Sovětského svazu. A to ne pouze na návštěvu či výlet, nýbrž tady kupují byty a zařizují si firmy. Při toulkách městem jsem se chtěl zeptat na jistou informaci a dvakrát se mi dostalo odpovědi v ruštině. A to jsem ono známé „něpanimáju“ slyšel od lidí, které jsem na to dopředu netypoval. Náhoda nebo tam opravdu bude brzy český jazyk zvláštností? Ruský nápis na obchodě jsem ale viděl pouze ve dvou případech.

Vzhledem k tomu, že jsem oceňoval především zdejší architekturu a přírodu, tak jsem se nepotkal s vietnamskými spoluobčany v jejich obchůdcích. Ale ty jsou už nějakou dobu i v jiných částech naší republiky, a tudíž bych ani v Teplicích nic neočekávaného asi nenašel.

V Teplicích se mi velmi líbilo a žádná z výše uvedených skutečností, o kterých se píše, se mi nejevila vyloženě negativní. Určitě mohu návštěvu lázní doporučit. Ale třeba jsem měl jenom štěstí. Kdo ví?

V Teplicích a okolí jsme navštívil i další zajímavá místa.

Duchcov a Giacomo Casanova: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=778407

Lázně Teplice a Pravřídlo prasátko: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=778456

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | čtvrtek 11.11.2021 8:08 | karma článku: 19,37 | přečteno: 1066x