Za práci pro vlast by se platit nemělo

Současné a patrně i budoucí obyvatele Sněmovní ulice spojuje to, že u nich není nouze o „zábavu“. Politici si předávají pomyslný štafetový kolík trapnosti a lidé nevědí, za kterého se mají stydět víc a koho mají volit.

Kdysi jsem četl, že parlamentní život na přelomu 19. a 20. století byl velmi živý a barvitý. Alespoň tedy ve srovnání s tím dnešním. Nepamatuji tu dobu, ale patrně velká část společnosti parlamentem „žila“ a o dění se zajímala. Noviny přinášely pravidelně z parlamentu v podstatě psané přenosy v podobě značně dlouhých projevů, polemik i hádek poslanců.

Mnoho tehdejších poslanců bralo svou práci v parlamentu vážně - jako službu veřejnosti i národu. Je zajímavé, že vysedávání v parlamentu nebylo v té době nijak lukrativní. Plat či náhrady, které poslanci dostávali, byly velmi malé, sotva na žití, o nějakém zbohatnutí nemohla být řeč. Poslanci nepolitikařili pro peníze, ale žili pro politiku.

Za to současná politika všedního dne je v Česku oproti poezii všedního dne dosti nevšední. Umění vytváří všední umělec, který tím u člověka vyvolá pohodu. Politik toho moc nevytváří a je často ve svých názorech nevšedně nudný.

„Za práci pro vlast se neplatí“. Výrok, který řekl na začátku minulého století Alois Rašín, vyvolává určitě u dnešních politiků záchvaty smíchu. Oni si totiž nechávají zaplatit přímo královsky, i když občas vymyslí něco tak nevšedně rozumného, že to v očích všedních lidí vyvolá děs a hrůzu. Přitom chtějí jenom plnit své sliby, kterých v současném předvolebním období přibývá každým dnem přímo geometrickou řadou. Například rozjet ekonomiku, kterou předtím zkušeně brzdili. Také by rádi přijali nové zákony, které doposud omylem odkládali. Nebo zahájili rozhodný boj proti korupci, které si zatím jaksi nestačili všimnout. Určitě je toho víc, co jsou rozhodnuti udělat velmi brzy po svém zvolení. Prostě chtějí činit obecné dobro pro potřebné. A na takové lidi bychom se neměli mračit, nýbrž s úsměvem hlasovací lístek s jejich jménem vhodit do odpadkového koše.

*

Na téma práce jsem ještě něco napsal: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=735020

Autor: Pavel Liprt | pátek 20.10.2017 8:51 | karma článku: 32,18 | přečteno: 1226x