Řím pošesté a kdo žvaní, bude bez ruky (Ústa pravdy - Bocca della verita)

Velké ticho ruší nějaké zvuky. Že by to byl slavný a velký Řím? Potkal jsem se s ním již několikrát ve škole a dodnes mě nepřestal fascinovat.

Na levém břehu Tibery nedaleko mostu Ponte Palatino se nachází náměstí Piazza Bocca della Verita. Na jeho jižním okraji byla v 8. století přestavěna původní církevní budova na baziliku Santa Maria in Cosmedin, ke které přibyla ve 12. století štíhlá věž.

Kostel sice zajímavý, ale většina lidí dovnitř nezavítá. Hledá něco jiného. V zamřížovaném portiku před průčelím je umístěna kruhová mramorová deska s reliéfem obličeje boha moře (řeky), které se lidově říká „Bocca della verita“ neboli „Ústa pravdy“.

Kdo ví, zda by toto místo bylo tak slavné, kdyby ho nenavštívili Audrey Hepburnová a Gregory Peck ve slavném filmu Prázdniny v Římě. Jestli se nebojíte, zkuste udělat to samé. Abyste však mohli strčit ruku do poklopu, musíte si na rozdíl od zmíněných herců vystát frontu.

 

Údajně by se mělo jednat o poklop od cloaca maxima, tedy římské kanalizace. Já jsem to však detailně nezkoumal. Možná to vypadá, že jsem se bál o svoji ruku, která by měla být žvanilům useknuta, ale těch zájemců dozvědět se pravdu bylo na můj vkus příliš. Dlouhá řada lidí tam byla od rána do včera (otevřeno 9:00 až 17:00). Vystačil jsem si tedy nad ránem s bočním pohledem skrz zamčenou mříž.

Předchozí povídání o věčném městě: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=726377

Následující povídání o věčném městě: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=726610

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | pondělí 2.9.2019 11:30 | karma článku: 20,35 | přečteno: 1345x