Řím pojedenácté a Circus Maximus

Velké ticho ruší nějaké zvuky. Že by to byl slavný a velký Řím? Potkal jsem se s ním již několikrát ve škole a dodnes mě nepřestal fascinovat.

Ohromný prostor, který se nachází souběžně s Viale delle Terme di Caracalla, na první pohled nevypadá jako významné místo. Ale opak je pravdou. Délka přes šest set metrů, šířka přes sto metrů. To byl venkovní stadion, patrně největší antický cirk, kde až 200 tisíc diváků sledovalo sílu a zdatnost sportovců. Patrně nejzajímavějším, co se konalo na tomto římském antickém sportovišti, byly nebezpečné závody dvoukolových vozů tažených koňským čtyřspřežím.  

Circus Maximus byl několikrát přestavován či upravován a sloužil téměř tisíc let. Také bylo možné prostor stadionu napustit vodou, aby se zde odehrály rekonstrukce námořních bitev.

Do dnešních dob se toho moc nedochovalo. Částečně si lze představit ve svahu místa k sezení nebo objevit kousky zdiva. Tudíž může návštěvník Říma toto významné místo minout nebo mu nepřikládat důležitý význam, jelikož se tady dnes pořádají pikniky nebo se tu lidé procházejí jako v parku, někteří sem také zavítají na kole nebo si jdou zaběhat.

V případě této památky je opravdu potřeba dobré představivosti. Nejzajímavější pohled není přímo z vlastního místa, ale například z pahorku Palatin.

 

 

Předchozí povídání o věčném městě: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=727012

Následující povídání o věčném městě: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=727196

Autor: Pavel Liprt | sobota 7.9.2019 14:40 | karma článku: 20,37 | přečteno: 1115x