Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozdní procitnutí daňového poplatníka, který ale stále (naivně) věří

Letos přibude asi dvanáct tisíc nových státních zaměstnanců a výdaje na ně stoupnou téměř o deset miliard korun. Jestliže každý z celkového počtu 436 tisíc zaměstnanců něco chytrého vymyslí či vytvoří nový formulář, tak se máme na

Když vláda schválí přijetí takového množství úředníků, určitě bude nutné pro jejich zařazení vypracovat nové směrnice a prováděcí předpisy, aby nevznikl chaos na úřadech. A pro vytvoření těchto dokumentů by bylo zcela jistě zapotřebí dalších úředníků, jelikož ti stávající jsou přeci plně vytíženi. A tak přijmeme další.

 

Jsou prostě potřeba. Nechápu, jak někdo může mít něco proti nim. Jak by to na světě vypadalo, kdyby si každý dělal, co ho zrovna napadne, bez úředního nařízení a regulačního opatření. Je všeobecně známo, že člověk je tvor chybující. Musí být tudíž jeho konání hlídáno a řádně usměrňováno. Je více než důležité mít na každý úkon speciální směrnici. Čím více směrnic, tím lépe a radostněji se nám bude žít. Pečlivost a smysl pro detail při vytváření některých nařízení může někoho zarazit, ale při detailnějším zkoumání různých, na první pohled nesmyslných opatření, většina lidí uzná, že byla vedena určitě poctivým úsilím úředníka o blaho našich obyvatel. Mnohdy musí sice pilně a náročně vysvětlovat, co to vlastně vytvořil. A to se mi právě líbí, že se nenechá odradit dílčími neúspěchy či nepochopením prostého lidu a s neutuchajícím nasazením pokračuje při vytváření záslužného díla. Takové úsilí musí vzít vítr z plachet všem kritikům.

 

Přidáme vám nějaký ten formulář navíc, ale vlastně vám tím pomůžeme. Asi tak nějak bychom měli pochopit vyjádření politiků. Do nedávna jsem si naivně myslel, že když přibudou papíry s názvem „kontrolní hlášení DPH“, tak se určitě něco dalšího zjednoduší. Z omylu mě vyvedla paní účetní. Tudíž jenom pro shrnutí: měsíční plátce DPH kdysi vyplňoval jenom „Přiznání k dani z přidané hodnoty“, před několika lety k tomu přidali „Výpis z evidence pro účely daně z přidané hodnoty“ a od letošního roku máme ještě „Kontrolní hlášení DPH“. Nic neubylo, nic se nezjednodušilo.

 

A další příklad: Chtěl jsem vyplnit elektronicky „Přehled za leden 2016“ pro Českou správu sociálního zařízení, což jsem byl přesvědčen, že bude opět rutinní záležitost. Načetl jsem si jejich stránky a chtěl tam zkopírovat Přehled z 12/2015. Ale ejhle! Oni vymysleli formulář nový. Tudíž jsem musel zase pracně vyplnit název, IČ, adresu, a tak dále. Poté jsem si zkusil porovnat formulář z minulého roku a ten letošní a musím říct, že člověk musí být opravdu bystrý a nejlépe být členem Mensy, aby našel mezi nimi rozdíl.

 

A tak se nelze divit, že když potřebuje člověk šikovného řemeslníka, tak ho většinou sice sežene, ale dost často zaslechne „kouzelné“ slůvko „cash“. Většinou jsou to slušní lidé, kteří by chtěli platit daně, ale nezvládají vyplňování formulářů, daňových přiznání, studium nových zákonů a vyhlášek i jejich velmi brzkých novelizací a kontroly úředníků. Prostě ztratili poslední zbytky iluzí.

 

A tak STÁTE!!! Vymýšlet rozumné věci ano, kontrolovat také, ale nechat žít a hlavně nezardousit. Připadá mi to, že kvůli opravdu malému počtu podvodníků trpí velké množství slušných lidí. Patrně někdo z kompetentních má jisté zkušenosti z lesnictví a tudíž uplatňuje pravidlo, že když se kácí les, létají třísky. Stát prostě vysává finančně i psychicky své občany obdobně jak se chová mafie ke svým obětem. Otázkou tedy zůstává, jak dlouho bude ještě fungovat? Začíná se totiž snižovat už tak malý počet lidí, kteří se starají o velký počet politiků a úředníků.

 

A tak nezbývá, než si říct „Bůh s námi“. Ale ten si myslím také neplatí v Česku daně.

 

Autor: Pavel Liprt | sobota 6.2.2016 17:48 | karma článku: 33,54 | přečteno: 2258x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Obrázky z Broumovska – kostel s poustevnou v Teplicích nad Metují

Když se spojí zajímavé místo a zajímavé povídání, tak se pak vše lépe pamatuje. Něco takového nás potkalo v Teplicích nad Metují.

6.10.2023 v 20:51 | Karma: 16,96 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Obrázky z Broumovska – náhrdelník z barokních perel

Studium půvabného a jedinečného baroka na Broumovsku pod vedením učitelů Kryštofa Dientzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce. Termín výuky – kdykoliv, školné se neplatí.

29.9.2023 v 21:17 | Karma: 21,45 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Švarcvaldky nebo Schwarzwaldklinik (Německo)

Švarcvaldky, proslulé kukačkové hodiny, pamatují 17. století. Populární nekonečný seriál Schwarzwaldklinik se vysílal v osmdesátých letech. Příroda, za kterou jsme se do Schwarzwaldu vydali, je podstatně starší, ale pořád úžasná.

21.9.2023 v 8:43 | Karma: 16,97 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Víkend s Maxem a dvěma dámami (Mže a Berounka)

Max je famózní parťák na cesty. A když se k tomu přidají dvě úžasné krásky, které nám o víkendu dělaly společnost, tak to nemůže mít chybu. Chvilkama sice zazlobily, ale dlouho budeme vzpomínat na to, co jsme s nimi prožili.

27.8.2023 v 16:44 | Karma: 18,77 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Karty nebereme, pouze hotovost aneb jak platit na Krajským úřadu

O nemožnosti platit za zboží a služby bezhotovostně se mluví letos velice často. Údajně ale terminálů v Česku přibývá. Po včerejším zážitku si však o tom dovolím s úspěchem pochybovat.

1.8.2023 v 18:36 | Karma: 41,12 | Přečteno: 8293x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.