Postavit nebo nechat ležet? To je to, oč tu běží.

V Kamenném lese (dřevěný je také) u vrchu Špičák nedaleko Kounova lze spatřit několik zajímavých kamínků.

V lese pod kopcem Špičák, který kdysi vyrostl do nadmořské výšky 490 metrů, lze spatřit nejzajímavější megalitickou památku v Česku, Možná někdo namítne, že nedaleké proslulé Kounovské řady nebo světově známý menhir Kamenný pastýř u Klobuk jsou známější. To je pravda, a tudíž také hlučnější. Na rozdíl od nich je ve zdejším kamenném lese úžasný klid a člověk si může návštěvu opravdu vychutnat a případně si s jednotlivými kamínky i povídat.

I když je to klid relativní. Jistou, oficiálně nevyhlášenou válku tady patrně vedou Lesy ČR a Lovci menhirů.

Kdo více a nenávratně poškozuje archeologickou lokalitu? Lidé, kteří před několika lety postupně odkryli a očistili mnoho kamenů a několik megalitů také vztyčili nebo lesní stroje. To je samozřejmě věc názoru.

Mě se tam líbilo a myslím si, že dané místo zajímavě ožilo. Umím si představit ty stovky hodin práce lidí, kteří možná dělají věci všemi neschvalované, ale nic nerozbíjejí, neničí, nerozkrádají ani si domů neodvážejí. Někdo namítne, že by kameny měly ležet tam, kde jsou. Ale, co když některé kameny skutečně dříve stály přesně tak, jako dnes. Archeologové samozřejmě nebudou souhlasit, ale oni se k výzkumu takových „obyčejných“ míst stejně v příštích tisíci letech, především z finančních důvodů nedostanou.

 

Dnes by v okolí Špičáku mělo být 25 stojících menhirů různých velikostí. Orientaci sice usnadňuje naučná stezka, která zde vybudovali roku 2013, ale kdyby je chtěl člověk vidět všechny, tak by si to měl dopředu nastudovat. 

Nakonec ještě ke zmíněnému kopečku špičák, který je hoden svého jména. Je totiž opravdu zajímavě špičatý. Nejedná se samozřejmě o tisícovku, ale výšlap dá zabrat. Zda si ho všimli i tenkrát, a proto tady rozmístili kameny, se asi nedozvíme. Ale zdejší megalitické muzeum v přírodě určitě stojí za návštěvu.

  

 

Jako první jsem spatřil kamínek jménem Chodník.

*

Největší a patrně nejznámější megalit se jmenuje Vizír. Nachází se hned u lesní cesty.

*

Naproti, na druhé straně modře značené turistické cesty, se nachází sestava kamenů, která má název Galeje (Orel a UFO). Tady lze spatřit jeden ležící a druhý stojící menhir. 

*

O kousek dál mě přivítalo Slůně.

*

Trochu bokem mimo cestu hlídá les Král.

*

U tohoto menhiru je zajímavá pravidelná řada otvorů.

*

 

Názvy kamenů na místě jsou jenom v několika případech, tak jsem použil ty z mapy. Zda je to správně nevím, ale myslím, že to není tak důležité.

*

Myslím, že se na místo pod Špičákem ještě vrátím. Zdejší les totiž skrývá více zajímavého, než jsem tentokrát spatřil.

*

Nedaleko odtud jsem navštívil proslulé Kounovské řady, ale řekl bych, že pod Špičákem se mi líbilo víc. Určitě to bylo také tím počtem lidí a klidem: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=776506

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | středa 29.9.2021 19:56 | karma článku: 16,28 | přečteno: 1181x