Pomník Járy Cimrmana, bez sekery ale s podkovou v obci Svatý Kříž

Psát o Cimrmanovi? Upozorňovat vás na jeho osobnost? Není důležité, zda jste o tomto českém geniovi slyšeli jednou nebo padesátkrát. Budete se k němu vracet podruhé nebo po jednapadesáté.

Představení Divadla Járy Cimrmana mohu sledovat znovu a znovu, od začátku do konce. A neomrzí to. Jsou dokonce lidé, kteří hry dokonale znají a citují celé jejich části. Je zajímavé, že v případě anekdoty, u které znáte pointu, tak se již tak mnoho nesmějete. Obdobně se většinou znovu nezačtete do detektivky, u které je již známo jméno vraha. V čem tedy vězí schopnost těchto her opětovně k sobě vábit diváky již druhé generace? V osobě nedoceněného českého genia Járy Cimrmana a jeho schopnosti stále příjemně překvapovat.

Naposledy jsem se o tom přesvědčil v obci Svatý Kříž (součást Havlíčkova Brodu), kde nedávno (6. září 2020) odhalili herci z Divadla Járy Cimrmana sochu věnovanou právě Cimrmanovi. Socha stojí před starým hostincem, který byl zrekonstruován včetně sálu, kde se hraje amatérské divadlo.

Proč právě tady? Protože v hostinci pojmenovaném „Divadlo u Janáčků“ pobyl v roce 1895 český cestovatel, vynálezce, vědec, filosof, sportovec, kriminalista, učitel, básník, hudebník a dramatik Jára Cimrman. Přihodilo se mu však, že neměl na útratu, tak zaplatil na podkovu (ne na sekeru, jak je obvyklé). Na tuto příhodu nebylo ani po letech zapomenuto, a tak není divu, že se stala námětem zmíněného sousoší. Sedícímu – píšícímu Cimrmanovi dělá u stolu společnost vnučka hostinského Růženka a policejní inspektor Trachta ze hry Hospoda na mýtince.

Sousoší ze žulových desek poskládal sochař Radomír Dvořák. Kdo by očekával, že spatří konečně tvář tohoto genia a bude tím lidstvu alespoň trochu přiblížena jeho pravá podoba, může být maličko zklamán. Sochař zvolil u Cimrmana kamenný výraz v obličeji.

Kromě podkovy je zde ještě zajímavý Cimrmanův citát: „Některé mé myšlenky by se měly tesat do kamene. Ale jen některé.“ Není mi známo, kdy tato myšlenka byla poprvé vyřčena, ale myslím, že má nadčasovou platnost.

 

*

V blízkosti Lipnice nad Sázavou jsem od zmíněného výtvarníka a sochaře objevil také něco zajímavého, co stojí za vidění:

ÚSTA, UCHO, OČI a HLAVA XXII u - https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=492354

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | sobota 17.10.2020 14:59 | karma článku: 26,13 | přečteno: 1577x