Poklady ze Svijan

„V čem je naše pivo jiné? V tom, že je stále stejné.“ To prohlásil sládek pivovaru Svijany a já jsem se to rozhodl prověřit.

Mimo jiné mě zaujalo, že Pivovar Svijany je přesně o 400 let starší než já. Narodil se totiž roku 1564 jako součást hospodářského zázemí zdejšího panství. Zda to bylo také, jako v mém případě 7. října, se nikde neuvádí. Možná by to věděl Jaroslav z Vartenberka, který byl první známý majitel pivovaru. Moc nám toho nepoví ani Jáchym Ondřej Šlik, kterého mají lidé je v povědomí více jako osobu českých dějin než jako majitele zdejšího pivovaru. V červnu roku 1621 nejel do Prahy s pivem do hospody, nýbrž na Staroměstské náměstí, kde byl popraven jako první ze 27 pánů. Kdyby místo odboje nabízel Habsburkům pivo, tak to s ním mohlo dopadnou lépe.

Člověk nemusí být lingvista, aby při pohledu na slova píti – pivo – voda pochopil, která slova mají k sobě blíže. Je tudíž jasné, že pivo je určeno k pití, voda je určena k výrobě zmíněného nápoje nebo možná ještě tak k mytí. Ale nalévat jí do sklenice a přibližovat se s ní k ústům, s tím bych byl opatrný.

Pivo je nápoj lahodný, osvěžující, zdraví sloužící, tělo posilující, dobrou mysl nalaďující, trudy zahánějící, obrazivost oživující, energii a sílu povzbuzující, zažívací orgány, srdce a oběh krevní podporující.

Bohatá škála vitamínů (zejména skupiny B), kyselina listová, stopové prvky a minerály (hořčík, fosfor, křemík, draslík, zinek a další). Nemohu se nenapít a ničit si vědomě zdraví. Pivo například neobsahuje tuky ani cholesterol.

Nedůvěřuji velbloudům a obecně nikomu, kdo dokáže týden nepít.

*

Nějaké zážitky ze Svijan jsem tady již zmínil: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=799826

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | sobota 25.3.2023 22:02 | karma článku: 20,53 | přečteno: 1044x