- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Mimo jiné mě zaujalo, že Pivovar Svijany je přesně o 400 let starší než já. Narodil se totiž roku 1564 jako součást hospodářského zázemí zdejšího panství. Zda to bylo také, jako v mém případě 7. října, se nikde neuvádí. Možná by to věděl Jaroslav z Vartenberka, který byl první známý majitel pivovaru. Moc nám toho nepoví ani Jáchym Ondřej Šlik, kterého mají lidé je v povědomí více jako osobu českých dějin než jako majitele zdejšího pivovaru. V červnu roku 1621 nejel do Prahy s pivem do hospody, nýbrž na Staroměstské náměstí, kde byl popraven jako první ze 27 pánů. Kdyby místo odboje nabízel Habsburkům pivo, tak to s ním mohlo dopadnou lépe.
Člověk nemusí být lingvista, aby při pohledu na slova píti – pivo – voda pochopil, která slova mají k sobě blíže. Je tudíž jasné, že pivo je určeno k pití, voda je určena k výrobě zmíněného nápoje nebo možná ještě tak k mytí. Ale nalévat jí do sklenice a přibližovat se s ní k ústům, s tím bych byl opatrný.
Pivo je nápoj lahodný, osvěžující, zdraví sloužící, tělo posilující, dobrou mysl nalaďující, trudy zahánějící, obrazivost oživující, energii a sílu povzbuzující, zažívací orgány, srdce a oběh krevní podporující.
Bohatá škála vitamínů (zejména skupiny B), kyselina listová, stopové prvky a minerály (hořčík, fosfor, křemík, draslík, zinek a další). Nemohu se nenapít a ničit si vědomě zdraví. Pivo například neobsahuje tuky ani cholesterol.
Nedůvěřuji velbloudům a obecně nikomu, kdo dokáže týden nepít.
*
Nějaké zážitky ze Svijan jsem tady již zmínil: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=799826
Další články autora |