Obrázky ze Šumavy - Už mi jich zbývá jenom jedenáct (ZNB)

Číslo dvanáct je opředeno mystikou i symbolismem a je možné ho nalézt v posvátných textech různých náboženství. Já na to však šel z jiné strany, od Železné Rudy.  

Základní nivelační body (ZNB) slouží k zajištění České státní nivelační sítě. Je jich celkem dvanáct a jsou vhodně rozmístěny na našem území ve vybraných lokalitách stanovených na základě geologických posudků. Stabilizace těchto základních nivelačních bodů jsou provedeny v neporušených skalních výchozech a jsou chráněny pomníkem.

Nejznámějším je bod Lišov u Českých Budějovic. Já však začal o něco víc na západ, v Železné Rudě. Nedaleko od Špičáckého tunelu se nachází pohřebiště Barabů, upomínka na dobu stavby a kousek za ním jsem objevil zmíněný nivelační bod.

Přirozená skála opracovaná do kulového vrchlíku. Značka je chráněná trojdílným žulovým pomníkem, postaveným v roce 1947. Nadmořská výška tohoto bodu je 786,013 metrů.

A co mě ještě čeká, jestli chci spatřit zbývajících jedenáct? Lišov, Mrač, Vrbatův Kostelec, Vlaské, Želešice, Chrastava, Žirovice, Teplice, Bojkovice, Krnov, Pecný.

O mým dojmem z návštěvy Šumavy jsem tady již něco napsal:

Obec Čepice: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=770364

Pohřebiště Barabů a tunel pod Špičákem: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=770397

 

Autor: Pavel Liprt | úterý 11.5.2021 9:24 | karma článku: 16,26 | přečteno: 1142x