Obrázky z Norska – Sognefjord nejdelší fjord v Norsku

Kam se člověk v Norsku podívá, tam je voda, samá voda. Jsou sice místa na světě, kde voda chybí, ale při toulkách po Norsku člověk snadno podlehne iluzi, že je vody na světě více než dostatek.

Kam se člověk v Norsku podívá, tam je voda, samá voda. Jsou sice místa na světě, kde voda chybí, ale při toulkách po Norsku člověk snadno podlehne iluzi, že je vody na světě více než dostatek.

Dlouhé či široké fjordy, velká jezera, řeky, říčky i potoky a vodopády plné vody. Když spadne jenom několik kapek deště, tak je to výhra oproti celodennímu dešti či mrholení. Termín „počasí“ je v Norsku velice relativní. Sice tady také předpovídají počasí, ale za dalším kopečkem či u následujícího fjordu to může vypadat úplně jinak. Nebo může celý týden svítit sluníčko, jak jsme to zažili my.

Velká část norského území byla kdysi dávno pokryta ledovci. Ty však začaly postupem času ustupovat a zůstala po nich hluboká údolí zaplněná mořskou vodou. A byly tady fjordy.

Při pohledu na většinu z nich se člověku tají dech. Dlouhé i krátké, úzké i široké, mělké i hluboké. U jejich ústí do moře stojí hrdí strážci. Různobarevné majáky, další věc, kterou nelze v Norsku přehlédnout.

Vnitrozemský fjord? I taková věc existuje. Tyto fjordy jsou zajímavé tím, že se v nich nenachází slaná voda. Nekamarádí se s mořem. Vodou je zásobují řeky, potoky a dešťové srážky.

Trajektem z Mannheller do Fodnes přeplouváme Sognefjord, nejdelší fjord v Norsku, který je svou délkou 205 km zároveň druhým nejdelším fjordem na světě. Jeho strmé skalní stěny se vypínají do výšky 1700 m. Impozantnímu Sognefjordu se proto právem přezdívá Král fjordů.

V Norsku se nám toho líbilo více:

Největší los: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=802364

Lom Stave Church: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=802457

Horská silnice Fylkesvei 55: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=802638

Ledovec Jostedalsbreen: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=802669

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | středa 7.6.2023 22:00 | karma článku: 12,68 | přečteno: 1058x