Obrázky z Norska – Lom Stave Church

Středověk, to jsou mimo jiné obrovské kamenné katedrály. V Norsku ale na to šli Vikingové jinak, sice v menším měřítku, ale na kouzle staveb nešetřili. A tak po nich zůstalo téměř osm set let staré svědectví zapsané ve dřevě. 

Zajímavě vyřezávané stropy, dveře či schody u roubených kostelů. Zvířata a draci, prolínání křesťanských a vikingských motivů. Předpokládá se, že v Norsku mohlo být kdysi až 2000 roubených kostelů, z nichž se do dnešních dob zachovalo 28 skvostů.

Impozantní roubený kostel v obci Lom (asi 60 km západně od města Otta) pochází z druhé poloviny 12. století. Uvádí se, že dendrochronologický výzkum dřeva použitého na stavbu to upřesnil na dobu po letech 1158-59. Tak tomu asi může člověk věřit. Doba vzniku je tudíž skoro jasná, ale tvůrce, architekt nikoliv.

Lze se dočíst, že to je jeden z největších a nejkrásnějších roubených kostelů v Norsku. Ale to uvádějí i v případě některých dalších staveb. Já myslím, že žádný z těch 28 kostelů se nemůže nelíbit.

Zajímavostí je, že se stále jedná o hlavní, tudíž farní kostel v obci Lom pro přibližně 350 lidí. Je zasvěcen hned třem světcům: Panně Marii, svatému Janu Křtiteli a svatému Olafovi.

V průběhu 17. století se kostel začal měnit, zvětšovat. Roku 1634 rozšířili kostel na západ. Ale za necelých 30 let se rozhodli pro rozsáhlou rekonstrukci včetně přístavby příčných ramena na sever i jih, čímž stanul kostel na křížovém půdorys. Kromě sakristie, přibyla také věž. V minulém století se uskutečnily dvě výrazné obnovy kostela. První roku 1933 a druhá v roce 1973. V roce 2010 také vymysleli něco zajímavého, vnější konstrukce natřeli opět dehtem, čím získal kostel tmavší vzhled.

Roubený trojlodní kostel v Lom má původní středověký erb s dračí hlavou. Sice je to jenom kopii, ale údajně takových kostelů již moc není.

Polokruh chrámové galerie je nesen 20 sloupy. Vybavení kostela pochází většinou až z 18. století a v interiéru by se měla nacházet jedna z největší sbírek obrazů. Pod velkou částí z nich je podepsán norský malíř Eggert Munch.

Při pohledu na střechu, kterou pokrývají dřevěné šindele, je zajímavý pohled na schodiště a dveře na střeše. A také na dračí hlavy na střeše.

Otevírací doba v roce 2023 je od 10:00 do 16:00. Ceny: NOK 100,- pro dospělé, 60 NOK důchodci a studenti.

V Norsku se nám toho líbilo více:

Největší los: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=802364

Horská silnice Fylkesvei 55: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=802638

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | pátek 2.6.2023 21:48 | karma článku: 17,66 | přečteno: 1081x