Obrázky z Norska – horská silnice Fylkesvei 55

Horská silnice Fylkesvei 55, dlouhá 110 km, je zcela zpevněná, i když trochu úzká. Vede z Lomu (v hrabství Innlandet) do Sogndalsfjora (v hrabství Vestland). Silnice byla slavnostně otevřena 16. července 1938.

Silnice s mnoha zatáčkami prochází přes národní parky Jotunheimen a Breheimen a vesnicemi Galdesanden, Spiterstulen a Elveseter.

Nejvyšším místem je horský průsmyk Fantesteinen s nadmořskou výškou 1 434 metrů. Proto bývá komunikace uzavřená od listopadu do května. Většinou ji otevírají okolo 1. května. Jízda po nově otevřené silnici mezi břehy sněhu vysokými až několik metrů je úžasným zážitkem.

Kousek za ním se nachází domeček nazvaný Sognefjellshytta. Jedná se místo, kde se lze ubytovat, najíst, napít, dát si kávu, ale také jenom posedět či se přezout a vyrazit pěší výlet či běžky. Kousek odsud (hned za domem) jsou běžkařské tratě.

Počasí se na náhorní plošině se může rychle změnit a často bývá velmi větrno. Ale výlet je to krásný, i když trochu delší. Člověk chce pořád zastavovat a kochat se. Národní turistická silnice, známá také jako Sognefjellsvegen nebo Sognefjellsveien, nabízí úžasné výhledy na okolní horské vrcholy i smaragdová jezera.

Vlevo od silnice je národní park Jotunheimen, nejkoncentrovanější oblast velehor v Norsku. Celkem tady lze napočítat 27 velikánů, mezi nimiž nechybí nejvyšší hora Norska s výškou 2469 metrů nesoucí název Galdhopiggen. Kromě hor jsou tam i jezera a lesy, přičemž hranice lesa je v tomto pohoří nezvykle vysoko.

V Norsku se nám toho líbilo více:

Největší los: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=802364

Lom Stave Church: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=802457

 

Autor: Pavel Liprt | středa 7.6.2023 9:53 | karma článku: 13,57 | přečteno: 1091x