Obrázky (nejenom) z Broumovska – Wenkeův dům v Jaroměři

Proč neudělat své ženušce radost a nevzít ji na nákupy. Tak nějak uvažuji při cestě z Broumovska domů. Ale obchodní dům „A. Wenke a syn“ už moc zboží na prodej nemá, i když mají otevřeno.

Wenkeův dům, architektonický skvost v Jaroměři, byl pro nás ještě nedávno docela neznámý pojem. Zastávku   na Husově ulici u čísla 295 jsme určitě v plánu neměli.

Už pohled na budovu z ulice je zajímavý. Mělo by jednat o jeden z prvních objektů se zavěšenou fasádou u nás.

Po otevření dveří míříme k prodejnímu pultu, u kterého dnes ale nestojí prodavač jako kdysi, nýbrž ochotný pracovník muzea.

Mimo jiné se dozvídáme, že jsme právě vstoupili do funkcionalistické budovy, která byla postavena v letech 1910-1911 a brzy se stala perlou nejenom na východě Čech. Za jejím zrodem stojí český architekt a urbanista Josef Ludvík Gočár.

Krásný velký lustr v průhledu do prvního patra původní asi není, ale s originální stropní výmalbou vypadá úžasně.

Výtah je funkční, jak se dozvídáme, ale my jdeme po schodech a prohlížíme si výzdobu.

Kombinace kovu, skla, dřeva i klasických materiálů je dokonalá. Nemá cenu ztrácet čas hledáním chyb, všechno tady ladí. Pan Gočár byl také autorem vybavení interiéru.

Boty, mušlové zboží, galanterie či ozdobná kartonáž. V obchodním domě „A. Wenke a syn“ koupil zákazník všechno, co potřeboval. Výčet věcí, které se tady prodávaly, by byl opravdu rozsáhlý.

Nejsem architekt ani znalec tohoto oboru, ale myslím, že Wenkeův dům, kde se dnes nachází městské muzeum, uchvátí každého, kdo do něho vstoupí.

V Broumově a okolí jsme viděli samé zajímavé věci:

Náhrdelník z barokních perel:  https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=807004

Kostel s poustevnou: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=807339

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | sobota 7.10.2023 16:36 | karma článku: 13,57 | přečteno: 1138x