Není to krásné či Krásná?

Krásná - nejzápadnější obec v Česku s vlastním obecním úřadem, nejzápadnější bod ČR, vesnice roku 2015 a Indiáni z Větrova.

Obec Krásná (německy Schönbach nebo Schönbach bei Asch) se nachází v západním výběžku naší republiky, v nadmořské výšce 643 metrů. Je roztroušená na velkém území a patří k ní vesnice Kamenná či samoty Štítary a Černý Luh. V době největšího rozkvětu tohoto území náležely do jejího vlivu dnes již zaniklé vesnice či samoty – Strážný, Elfhausen, Wiedenpöhl, Wiedenfeld, Červený mlýn, Banát, Ovčárna, Nové Domy, Luh či Fuchsův Mlýn.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1331 a je spojena s rodem Neubergů. Významnou roli zde i v okolí sehráli Zedtwitzové, kteří to tu vlastnili více než 500 let, až do roku 1945. Následné vysídlení německého obyvatelstva způsobilo téměř vylidnění nejenom obce Krásná. Některé okolní vsi zůstaly úplně bez života. Zřízení hraničního pásma si vybralo svou krutou daň. Jestliže v roce 1910 se v Krásné uvádí počet obyvatel 2.350, tak dnes je to přibližně pětina. Mezi lety 1960 a 1989 byla dokonce obec Krásná součástí města Aše. Hlavním důvodem bylo patrně to, že svou zástavbou přímo navazujíce na sousední město.

V současné době se obec rozvíjí, staví se zde nové rodinné domy, upravuje a zkrášluje se okolí. V roce 2015 získala obec Krásná v celostátní soutěži titul Vesnice roku, což bylo poprvé, kdy se něco takového podařilo obci z Karlovarského kraje. Na stránkách obce (http://www.obeckrasna.cz/) je uvedeno, že to je obec malá počtem obyvatel, větší rozlohou a největší svým duchem. Zda tomu tak opravdu je, musí posoudit každý sám.

A další zajímavost se nachází nedaleko. Necelých šest kilometrů severozápadně od Krásné leží nejzápadnější bod ČR a hraniční přechod pro pěší – Most Evropy.

Ke Krásné patří také místní část Větrov, kde si nechal textilní podnikatel z Aše, pan Jäger postavit vilu. Ta je dnes známa jako zámeček Větrov, ve kterém byl po skončení druhé světové války zřízen dětský domov. Do jeho prostředí zasadila spisovatelka Markéta Zinnerová svůj známý příběh. Kniha „Indiáni z Větrova“ byla později také zfilmována. Dnes by měl sloužit zámeček jako hotel a restaurace.

 

Z nejzápadnější obce si může udělat člověk výlet do středu (a může to být i v sobotu či neděli): Střed České republiky, Čech i Království českého: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=496038.

  

 

Pozn.

V nedalekém městě Aš jsem objevil také jedno zajímavé místo: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=552645

 

Autor: Pavel Liprt | neděle 18.9.2016 12:46 | karma článku: 27,24 | přečteno: 1234x