Miroslav Meky Žbirka (Vary Good fest - Karlovy Vary)

Úkolem zpěváka je zpívat, nikoliv mluvit a Meky to stále umí na jedničku. Naposledy jsem se o tom mohl přesvědčit včera v Karlových Varech.

Někdo možná řekne, proč jsem se rozhodl o takové běžné věci psát. Ale v dnešní v době, kdy z jedné strany útočí na člověk nebezpečný koronavirus a z druhé strany možná ještě nebezpečnější politici chystající se na blížící se volby, je takový příjemný zážitek něco úžasného.

Brzy tomu bude padesát let, co Miro Žbirka složil první československý hit s názvem „Zažni“ Tehdy byl ještě zpěvák a kytarista skupiny Modus. Po několika letech skupinu opustil a dal se na sólovou dráhu.

Za půl druhého měsíce (21. října) mu bude 68 let a zpívá mu to pořád dobře. Včera zazněly samozřejmě největší ze Žbirkových hitů jako například Atlantida, Biely kvet nebo Čo bolí, to prebolí.

Opravdu jsme si koncert užili stejně jako netradiční dokument s originálním názvem MEKY, které jsme posléze shlédli. Dokumentární film představuje zajímavým způsobem tuto hudební legendu a lidé jako já (kteří něco pamatují) si při něm hezky zavzpomínají. Třeba na Bratislavskou lyru nebo na Žbirku jako prvního slovenského Zlatého slavíka.

 

Autor: Pavel Liprt | neděle 6.9.2020 17:01 | karma článku: 21,80 | přečteno: 1899x