Merkur a Slunce nebo naši hokejisté

Dnes (pondělí 9. května 2016) se odehrává nad územím České republiky téměř v celém průběhu poměrně vzácný přechod planety Merkur před Sluncem. Tento úkaz nastává přibližně 13 krát během století. 

Přechod Merkuru (též tranzit Merkuru) před Sluncem je astronomická událost, během níž planeta Merkur projde mezi Zemí a Sluncem a zakryje tak malinkatou část slunečního kotouče.

Vše začalo, když ve 13 hodiny 12 minut SELČ (záleží, kde se to pozoruje) vstoupil Merkur před levý okraj slunečního disku. Tento vstup před neostrý sluneční okraj trval přibližně tři minuty a stalo se tak vlastně skoro v pravé poledne. Zbývající část této zajímavé podívané se bude konat až do večerních hodin, skoro do západu Slunce. Merkur se bude pomalu posouvat v podobě malého černého puntíku před spodní polovinou slunečního kotouče směrem dolů. V Karlových Varech končí úkaz ve 20 hodin 40 minut. Kdyby to chtěl člověk vidět celé, musel by ještě trochu na severozápad, do Německa.

Podívanou lze s určitou obezřetností sledovat určitě i v amatérských podmínkách, pouze si musí dát člověk pozor na poškození zraku. Zkoušel jsem to přes speciální brýle, ale nic moc, skoro nic než moc. Doporučit tudíž mohu návštěvu některé hvězdárny, která je na to lépe vybavena. Já jsem zavítal v Karlových Varech do Hvězdárny Františka Krejčího.

Naposledy byl Merkur přecházející přes Slunce k vidění 8. listopadu 2006 a následně se tak stane 11. listopadu 2019, ale tento přechod Merkuru bude viditelný z našeho území jen ve své první polovině. V celém průběhu nad českým obzorem proběhne úkaz až 13. listopadu 2032.

Myslím, že se jedná o mimořádnou nebeskou událost, kterou by si rozhodně člověk neměl nechat ujít. Jak ale slyším okolo sebe, lidi spíše zajímá, zda večer přejdou hladce naši hokejisté přes Švédy, než jak přejde Merkur přes Slunce.

 

Pozn.:

Také jeden úplněk mě letos na obloze zaujal: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=566890

Autor: Pavel Liprt | úterý 10.5.2016 12:39 | karma článku: 30,88 | přečteno: 1260x