Katapult s Nostalgií i bez ní

Katapult a jeho deska i turné s názvem Nostalgia. Kdo pamatuje slavné období této legendární skupiny, určitě se jisté nostalgii neubrání.

Kapela byla oficiálně založena 7. srpna 1975, kdy se přejmenovala z Mahagon na Katapult. Od té doby má skupina za sebou tisíce koncertů, sedm zlatých desek, jednu platinovou a dvakrát si došla pro Zlatého slavíka.

Hity jako Vojín XY hlásí příchod, Hlupák váhá, Někdy příště, Půlnoční závodní dráha, Lesní manekýn, Dvě růže krepový nebo Až znají určitě i lidé, kteří si pod slovem katapult představí pouze starověký válečný obléhací stroj.

Výdrž kytaristy a zpěváka Oldy Říhy je neskutečná. V době minulé ho občas potkaly zákazy či omezení, později přišly nečekané tragédie v podobě úmrtí jeho spoluhráčů. Z nejsilnější a nejznámější sestavy Katapultu zůstal sám. V roce 2007 zemřel bubeník Anatoli “Tolja” Kohout, o dva roky později odešel do hudebního nebe baskytarista Jiří “Dědek” Šindelář. Následně ještě zemřeli další bubeníci skupiny – Karel “Káša” Jahn, Jaroslav Kadlec či Milan Balcar. Ale Olda Říha, duše, srdce i mozek Katapultu, našel v sobě vždycky sílu se z toho vykatapultovat a pokračoval dál. Na turné Nostalgia jsou jeho spoluhráči baskytarista Karel Bigman Kódl Dvořák a bubeník Václav Zima.

Když jsem v osmdesátých letech slyšel píseň „Až“, dnes jeden z nejslavnějších hitů skupiny, tak jsem si říkal, že rok 2006 je strašně daleko.  Kdoví, zda ještě budou „kaťáci“ hrát. Ale jak jsme se přesvědčil v pátek ve Svitavách, pořád to Katapult válí v plné parádě.

Hudební dříč a tahoun Olda Říha navíc ke skvělé hudbě přidal dobrou náladu a něco pozitivního, co lidi bralo za srdce. Nezapomenutelný lidský a hudební výkon, na který budu dlouho vzpomínat.

Letos je to 60 let, co dělá Olda Říha radost fanouškům svojí hudbou a k tomu slaví 75. narozeniny. Ale „forever young“.

Kdo nevěří, ať na koncert skupiny Katapult běží. Nebo se podívá na dvě ukázky:

*

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | pondělí 23.10.2023 8:52 | karma článku: 18,80 | přečteno: 1240x