Karlovy Vary a kousek Vřídelní kolonády

Vřídelní kolonáda v lázeňském městě, to je to, oč tu běží. Zbourat a stavět nebo opravovat? A co třeba umístit jednu informační cedulku?

V Karlových Varech je mnoho krásných staveb, i když jich také bohužel bylo dost zbouráno. Jednou z těch, co se nedochovala, je původní Vřídelní kolonáda vystavěná roku 1879 podle návrhu architektů Fellnera a Helmera. Tento významný architektonický ateliér v Rakousku-Uhersku je také podepsán pod dalšími zajímavými stavbami v Karlových Varech – Tržní kolonáda, Císařské lázně, Městské divadlo, Hotel Ambassador a další.

Zmíněná litinová kolonáda byla rozebrána v roce 1939 a po nějaký čas ji vystřídala provizorní dřevěná konstrukce. Na základě architektonické soutěže roku 1960 se přistoupilo ke stavbě kolonády nové, moderní, která byla dokončena v roce 1975. Tehdejší doba si žádala svoje, a proto dvoupodlažní funkcionalistická kolonáda dostala jméno podle sovětského kosmonauta „Vřídelní kolonáda Jurije Gagarina“. Mnozí dříve narození ještě pamatují velkou Gagarinovu sochu umístěnou na podstavci před vchodem.

Blíží se prezidentské volby a debata o zmíněné kolonádě. Nemyslím, že by některý z kandidátů měl větší povědomí o této stavbě, ale v den voleb se uskuteční v Karlových Varech také jedno referendum. Lidé budou rozhodovat o tom, zda pokračovat v nákladných opravách stávající kolonády nebo pro mnohé tento nesourodý prvek města za nemalé peníze zbourat a postavit repliku litinové kolonády. Argumentů pro a proti je nyní více než dost, tudíž se o tom nebudu rozepisovat. Chtěl bych zmínit jinou věc.

Kdyby náhodou v jednom či v druhém případě zbyly nějaké drobné, tak bych věděl, co s nimi. Nedaleko Vřídelní kolonády, na straně u vstupu do podzemí, se u silnice nachází něco zajímavého – pozůstatek původní litinové kolonády.

Nedávno jsem tam stál a pozoroval návštěvníky města, kteří procházeli kolem. Nikdo se na tuto památku ani nepodíval. A přitom torzo litinového sloupu z Blanenských sléváren je myslím velká zajímavost. Ale chtělo by to nějakou informační tabulku, která by kolemjdoucím řekla, o co se jedná.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | úterý 10.1.2023 7:56 | karma článku: 16,97 | přečteno: 1099x