Kamenný most přes Tismenický potok, který se mnou nechtěl mluvit

Přejít Jordán? Nemám na mysli místo Ježíšova křtu, ale nejstarší údolní nádrž ve střední Evropě tohoto jména. Je tudíž jasné, že mluvím o městě Tábor.

Z Jordánu odtéká Tismenický potok přepadem, ale při troše představivosti by se to dalo nazvat vodopádem.

Dále tato říčka teče po obvodě města Tábor podél sadů a krásným údolím. Ale moc si voda Tismenického potoka neužije, jelikož po nedlouhé cestě (asi dva kilometry) se vlévá zprava do řeky Lužnice.

Přejít Jordán jsme se nepokoušeli vzhledem k jeho ploše 50 ha a hloubce 14 metrů. Ale v případě Tismenického potoka jsme to zvládli. Jihozápadně od centra města (Žižkovo náměstí) lze objevit jedno úžasné místo. Proč právě tady, kde potok trochu divočí a někdo by to mohl označit za vodopád, postavili kdysi most, není jednoduché z dostupných pramenů vystopovat.

Snad, kdyby kamenné pilíře promluvily a řekly, kdo využíval za ty léta jejich služeb. Ale ony mlčí, alespoň na mé dotazy neodpovídaly.

 

Kamenný jedno obloukový most přes Tismenický potok byl postaven patrně v pozdním středověku. Most se nacházel na staré vozové cestě, která vedla od kláštera Klokoty k řece Lužnici. Jisté je tudíž, že most je starý několik set let a táborští (nebo táborité) by měli být hrdi na to, že se v blízkosti jejich města nachází takový historický skvost.

V Táboře a okolí mě zaujala ještě tato místa:

Příhradová kráska ve městě Tábor: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=759866

Pětaosmdesátiletý oslavenec ve městě Tábor, který poznal Švehlu i Sokolovo:

https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=759889

Klokotá voda nebo roste klokočí nedaleko Tábora:

https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=760861

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | pondělí 26.10.2020 19:33 | karma článku: 20,85 | přečteno: 1531x