Izrael pošesté - země rozlohou celkem malá, ale kouzlem více než velká (Machteš Ramon)

Ztraceni v srdci izraelské pouště, ale bránu do jiného světa jsme našli. Přírodní památku Machteš Ramon prostě musíte vidět při pobytu v Izraeli.

Cesta klikatící se do kopce nás přivádí do malého města Mitzpe Ramon. Zastavujeme na parkovišti a vydáváme se na okraj vyhlídkové plošiny. Před námi se rozprostírá jeden z největších kráterů na světě nebo určitě takový, který jsem kdy viděl.

Kráter (machteš) Ramon měří 8 km na šířku a neskutečných 40 kilometrů na délku. Někde jsem četl údaje 9 km, resp. 45 km, ale já to neměřil. Místo se nachází asi 200 kilometrů jižně od Tel Avivu a byly v něm zřízeny dvě přírodní rezervace, Matsuk Ha Tsinim a Har Hanegev. Nejvyšším místem je zde kopec Mt. Ramon (1.037 m.n.m.), který je také nejvyšším bodem celé Negevské pouště.

Procházíme se po hraně kaňonu a kocháme se. Na severním okraji pískovcového hřebenu je v mapě sice vyznačeno několik vyhlídek, ale stačí zastavit na jakémkoliv místě a člověk vidí nevídané.

*

Naskýtá se nám pohled přes celý kráter. Neskutečné tvary i barvy. Až při pohledu seshora si uvědomujeme, že jsme vlastně kráterem přijeli.

Před odjezdem se může člověk zastavit v návštěvnickém centru. Dostane se mu zde informací o kaňonu i možných výletech. Kromě geologických zajímavostí tady může člověk spatřit také unikátní floru a faunu.

Pravda, těch kytiček zde zase až tak moc není. Nemají tady totiž podmínky jednoduché, jak už to v poušti bývá. I když na rozdíl od té „opravdové“ pouště tady občas zaprší.

Zástupce fauny jsme nemuseli složitě vyhledávat. Stačilo vyndat svačinu a kozorožci pasoucí se na chudé trávě přišli sami.

Předchozí povídání: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=702714

Následující povídání: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=703008

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | pátek 1.3.2019 18:03 | karma článku: 25,74 | přečteno: 1034x