Izrael podruhé - země rozlohou celkem malá, ale kouzlem více než velká (Eilat, Ovda)

„Kde jsme to vlastně přistáli?“ Eilat a letiště, to je téma na delší diskuzi. Každopádně doporučuji všem, kdo se chystají přiletět do tohoto města, aby si zjistili, na které letiště přiletí.

My jsme zvolili letiště Ovda. No, my vlastně ne. To nám bylo určeno. V některých informacích cestovních kanceláří či na internetu se uvádí, že letiště se nachází kousek od města. Ten, kdo má zakoupený zájezd i s pobytem, to zase až tak řešit nemusí. Ale v případě vlastní dopravy za ubytováním, je dobré vědět, že z letiště Ovda je to přes 50 km do letoviska Eilat. Většinou je připravený autobus, který koordinují s přílety a odlety letadel. Cena jednosměrné jízdenky do města je cca 250 Kč (podle kurzu). Taxi vyjde o kousek dráž. Obzvlášť, když člověk uvěří, že letiště se nachází kousek za městem.

Na letiště Ovda létají většinou charterové a sezónní linky. Nejčastěji jsme zde viděli letadla nízkonákladové společnosti Ryanair. Na letišti je bar, obchod se suvenýry, směnárna, ale vše ve velice úsporném režimu. Letiště vypadá uvnitř i zvenčí jako „cvičné letiště většího aeroklubu“. Nemyslím to špatně, ale k mezinárodnímu letišti má daleko. Ostatně původně sloužilo k vojenským účelům.

Pro většinu návštěvníků Eilatu je podstatně známější letiště, které se nachází přímo v centru města. Přibližně čtyřikrát do hodiny tady přistává nebo odlétá letadlo a lidé na ulici si mohou vykroutit hlavu. Ale jsou to zajímavé pohledy.

Na začátku letošního roku otevřeli s malým zpožděním větší mezinárodní letiště v Timně, které se nachází necelých 20 kilometrů od města. Postupně by mělo převzít většinu letů ze dvou zbývajících letišť. Zda tomu tak bude, ukáže budoucnost. Letiště se jmenuje Eilat-Ilan a Asaf Ramon a pojmenovali ho po Ilanu a Asafovi Ramonových. V prvním případě se jedná o izraelského astronauta, který zahynul v roce 2003 při pádu amerického raketoplánu Columbia. Asaf Ramon byl jeho syn, který zemřel o šest let později při havárii stíhačky F-16.

Ať člověk přiletí na jakékoliv letiště nebo odlétá pryč z Izraele, musí se připravit na důkladné bezpečnostní kontroly včetně pohovoru. Někdy je hotovo za pár minut, jindy se to protáhne, když je nutné odpovídat na otázky:

„Proč přilétáte?“

„Máte zbraně nebo ostré předměty, které by mohly ohrozit bezpečnost letu?“

„Kdo vám balil vaše zavazadlo?“

„Dal vám někdo nějaký dárek?“

„Předal vám někdo před odletem nějaký zabalený předmět?“

Člověku to připadá trochu k smíchu. Nevím, zda by někdo přiznal, že má u sebe zbraň? Ale patrně to má psychologický význam, aby případný terorista či pašerák znejistěl.

Kontrolu mají propracovanou do detailů. Nejprve se zeptají na zemi původu a poté nalistují v sešitě příslušné stránky, kde jsou obrázky a otázky (v našem případě v českém jazyce). A člověk jenom odpovídá či kývá.

 

Předchozí povídání: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=702051

Následující povídání:

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | neděle 24.2.2019 17:15 | karma článku: 23,70 | přečteno: 1028x