Dnes v 10 hod. 20 min. a 6 vteřin začal astronomický podzim

Je podzim tím "nejkrásnějším, nejkouzelnějším a nejúžasnějším" ročním obdobím a objeví se na lidských tvářích více úsměvu než smutku v jejich duši?  

Tak už je to tady. Jako každý rok jsme se dočkali. Dnes v 10 hod. 20 min. a 6 vteřin začal letošní astronomický podzim. Slunce vstoupilo do znamení Váh a ráno vyšlo přesně na východě a večer bude zapadat přesně na západě.

Mnozí se obávali, že ta úmorná letní vedra nikdy neskončí a babí podzim s krásnou probarvenou přírodou nepřijde. Ale patrně ne školáci, pro které není podzim tím nejlepším ročním obdobím, jelikož je spojen se začátkem nového školního roku. Avšak mnozí z nich si brzy uvědomí, že už se jí zase nemůžou dočkat. Nejsem naivní, samozřejmě jim nechybí učení, ale stýská se jim po kamarádech.

Kdo očekával, že dnes na okno zaťuká úžasná podzimní příroda, může být zklamán, jelikož alespoň na západě republiky klepe na okenní tabulky déšť. Takže žádná sláva při pohledu ven. Mlha, vlezlé sychravé počasí a také vítr, který při kochání se na úžasné barevné listy na stromech přinese záhy otázku, kdo to zase bude hrabat a uklízet. Když není člověk zrovna optimisticky smýšlející, mohla by ho brzy potkat deprese. Usuzuji tak alespoň z věty, kterou jsem dnes zaslechl: „Začátek tohoto nanicovatého ročního období mám odjakživa spojený se samými nepříjemnostmi.“

Já však tvrdím, že je pořád lepší pohled ven z okna než do novin, na internet nebo televizi. Odevšad se na nás valí uprchlíci. Moudrá příroda pošle na jih některé stěhovavé ptáčky a nemoudrá Evropská unie pošle z jihu některé stěhovavé běženci proti jejich vůli do Česka.

A tak raději přemýšlím o kouzelné a úžasné podzimní krajině zvláštní krásy, kterou mám spojenou s vůní čerstvě sklizeného chutného ovoce i vinné révy. Kdo nepatří k vegetariánům, určitě již vyhlíží svatého Martina, který mu doveze posvícenskou husu s knedlíkem, zelím a nějakou zajímavou lahvinkou mladého svatomartinského vína.

Po pravdě řečeno, nedokážu říct, které roční období mám nejraději. Na každém lze najít něco pozitivního i negativního, klady či zápory. Nezbývá tedy než popřát všem do následujících podzimních dnů, aby byly co nejkrásnější, nejslunečnější a plné pohody. Pak by neměl být problém vidět na tvářích lidí více úsměvu.

*

Podzimní rovnodennost mě zaujala ještě jednou: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=624987

Autor: Pavel Liprt | středa 23.9.2015 15:25 | karma článku: 27,72 | přečteno: 2143x