Božena Viková – Kunětická aneb první česká žena poslancem v Rakousku

Neříkám, že bychom si měli z této dámy brát vzor, ale na podzim budou jedny volby, na začátku roku další a nějak nám těch žen v politice nepřibývá.

Česko byla třetí země v Evropě (po Norsku a Finsku), kde ve volbách zvítězila žena. Stalo se tak před sto deseti lety, 13. června 1912 a tou dámou byla Božena Viková – Kunětická. (foto z Wikipedie)

V roce 1912 se uvolnil v českém zemském sněmu mandát za volební obvod Mladá Boleslav-Nymburk. Tamní politici měli patrně jiné starosti, a tak si zpočátku ani nevšimly zájmu představitelek ženského hnutí o uvolněné místo. Když jim to došlo, už bylo pozdě. Jejich kandidát nakonec boj vzdal. Vítězkou v druhém kole doplňovacích voleb do Českého zemského sněmu ve volebním obvodě Mladá Boleslav-Nymburk se 13. červnu 1912 stala nacionálně smýšlející spisovatelka a dramatička Božena Viková-Kunětická (1862–1934). Ale ani to ji nestačilo, aby se rozjela její politická kariéra. Kníže František Thun, český místodržitel, jí nevydal potřebné doklady ke vstupu do Českého zemského sněmu. Nakonec přišlo následujícího roku nečekané rozuzlení, kdy se nejprve Český zemský sněm (Sněm království českého) kvůli česko-německým sporům přestal scházet, a nakonec byl rozpuštěn.

Na nějakou dobu zanevřela zmíněná dáma na politiku, ale za první republiky se stala senátorkou. Avšak jenom na krátkou dobu. Možná kvůli svým vyhraněným a bouřlivým názorům, díky kterým byla označována jako nacionalistka, feministka či antisemitka.

Také jako autorka povídek, novel, románů, divadelních her, cestopisů či politických úvah už dnes není moc známá. I když ve své době občas vyvolávala svým dílem rozruch, jelikož bořila některé konvence, vysmívala se tehdejší morálce a také erotické téma jí nebylo cizí.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | pondělí 13.6.2022 17:03 | karma článku: 14,13 | přečteno: 1048x