Běží liška k Táboru (přes Chotoviny)

Běží liška k Táboru, nese pytel zázvoru. Ježek za ní pospíchá, že jí pytel rozpíchá. Běž zajíčku, běž za ní, pober jí to koření. Liška se mu schovala, ještě se mu vysmála.

Obec Chotoviny se nachází v jižních Čechách, 10 km severně od historického města Tábor. Tudíž je možné, že tudy liška běžela.

Obec tvoří spolu s Chotovinami dalších 11 místních částí (Beranova Lhota, Broučkova Lhota, Červené Záhoří, Jeníčkova Lhota, Liderovice, Moraveč u Chotovin, Polánka, Rzavá, Řevnov, Sedlečko a Vrážná), ve kterých žije okolo 1700 obyvatel. Samozřejmě jsem se zkoušel ptát, zda někdo tu lišku neviděl, ale jednoznačné odpovědi se mi nedostalo.

Dnes nad ránem jsem něco zahlédl a myslím, že to byla liška a když jsem to posléze vyhodnotil na mapě, tak jednoznačně běžela jižním směrem. Tudíž je to podle mě jasné. Také jsem spatřil jednoho zajíčka, ale ten pelášil pryč a vybavovat se mu nějak nechtělo. Ježek v zimě spí, o tom není pochyb, proto se to muselo odehrát jindy než v prosinci.

Jisté šance při svém pátrání jsem dával návrší, kde stojí kostel sv. Petra a Pavla se zajímavou hrobkou. Ve svatostánku jsem se ale nic nedozvěděl, patrně se to odehrálo bez požehnání církve.  

Člověk se má zeptat, když neví, ale s těmi pány před kostelem řeč nebyla. Svatý Jan Nepomucký, svatý Alois a svatý Gothard, stojící před kostelem mlčeli, byli jako z kamene.

Nejstarší písemná zmínka o Chotovinách pochází z 2.července roku 1266. O zmíněné lidové písničce jsem však žádný časový údaj neobjevil. Obec vydává své noviny – Listy Chotovinska, kde se lze dozvědět mnoho zajímavého. Ale to, co mě nejvíce zajímalo, tam nepsali. Proč? Nechápu.

V Chotovinách se nám ale moc líbí. Je to tady přímo zlaté, nebál bych se říct Gold (víc prozradit nemohu, článek by mě zrušili).

*

Když jsem se procházel po okolí, tak jsem viděl mnoho zajímavého: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=796024

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | středa 28.12.2022 20:49 | karma článku: 19,39 | přečteno: 1117x