Benátky potřetí (sestier, strada, ruga, calle, piscine, piazza, campo, corte)

Každý den strávený ve městě má co nabídnout ze svých zásob kouzel. Benátkám to prostě sluší a ještě dlouho budou uloženy v mém srdci i duši.

Jak se tady vyznat a neztratit se? Chce to dobrou mapu a samozřejmě trochu smyslu pro orientaci. Město je rozděleno na šest čtvrtí (Sestier) – Santa Croce, Cannaregio, Dorsoduro a Giudecca, San Polo, San Marco a Castello. Celkem je v nich přes tři tisíce ulic a uliček. Těm širokým a dlouhým se říká Strada, ale podle průvodce by měla být v Benátkách jenom jedna - Strada Nuova ve čtvrti Cannaregio. Významné budou také určitě ulice lemované obchody (Ruga) či místa větvení ulic (Ramo).

Ale nejkrásnější a nejkouzelnější jsou ty nejužší (Calle), které jsou někdy celkem dlouhé nebo průchody spojující dvě ulice (Sotoportego). Význam názvu Piscine většinou člověk sám od sebe neodhalí. Je to ulice vedoucí místy, kde byly dříve bažiny. Obdobně je to v případě Rio Tera, ulice, která vede na místě zasypané řeky či kanálu. A když se člověk prochází po nábřeží, tak většinou spatří před názvem Fondamenta.

*

Při toulky po Benátkách je úplně jedno jakým směrem člověk vyrazí. Většinou ho spleť uliček dovede k nějakému kanálu. Když má štěstí, tak je tam most nebo v případě Canale Grande zastávka Vaporetta. To pro případ, že má již bolavé nohy, a chce se chvíli houpat na vlnách.

Když turista spatří na začátku uličky značku „slepá ulice“, měl by zbystřit. Jinak totiž člověk může jít i několik set metrů a skončit na uzavřeném dvoře nebo u vody. Mám vyzkoušeno, tyto cedule jsou pravdivé.

*

Kouzelné jsou ulice na východě města, kde „po italsku“ věší prádlo. A občas si u toho z balkónu nebo okna také povídají, někdy i hlučněji.

Aby toho nebylo málo, tak v Benátkách je téměř 130 náměstí. Velká jsou Campo, menší Campiello a mini náměstíčka nebo jenom větší dvory uvnitř bloku domů si říkají Corte. A samozřejmě nemohu nezmínit ten nejdůležitější výraz pro náměstí. Ale na přídomek Piazza má v Benátkách právo jen Piazza San Marco.  Obdobně je to v případě Piazzale Roma, to je také jediné. Končí na něm všechny linky autobusů. Piazzetta neboli malé náměstí jsou ve městě dvě, Piazzeta San Marco a Piazzetta dei Leoncini.

Na závěr tohoto povídání se budu asi opakovat, ale ty nejkrásnější zážitky mám z brzkého rána, kdy jsem v uličkách potkával metaře a něco málo místních, kteří spěchali do práce. Pravda, večerní atmosféra také není špatná. Jednoho dne jsme tam například zažili nějakou bujarou oslavu studentů.

 

Předchozí povídání - Benátky podruhé: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=663895

Následující povídání – Benátky počtvrté: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=664212

 

 

Autor: Pavel Liprt | středa 23.5.2018 18:12 | karma článku: 20,97 | přečteno: 1263x