Benátky poprvé (Vaporetto, Venezia Unica Card)

Každý den strávený ve městě má co nabídnout ze svých zásob kouzel. Benátkám to prostě sluší a ještě dlouho budou uloženy v mém srdci i duši.

Kde dnes najdete na světě kouzelné město, kam nevjede automobil a vyhlídkový autobus? Benátky byly a stále jsou městem chodců a lodí samozřejmě. Autobusem jsme v Benátkách jeli v podstatě jenom dvakrát - při cestě z letiště a zpět. Jinak se skutečně všechno vozí na lodích nebo na vozících. Vaporetto neboli místní „MHD“ funguje výborně.

Hned na letišti Marco Polo jsme si koupili kartu pro turisty (Venezia Unica Card). Možností je více, ale my jsme zvolili pouze dopravu bez turistických vstupů a podobně. Vzhledem k délce pobytu jsme se rozhodli pro kartu na 72 hodin za 40 €. K tomu jsme si však museli ještě zvlášť zakoupit za 8 € jízdenku na autobus z letiště do města.

Zastávka autobusu s označením Aerobus (linka č. 5) je hned před vchodem do letiště a jezdí třikrát do hodiny. Cesta na benátské náměstí Piazzale Roma trvá něco přes půl hodiny.

*

Po Benátkách jezdí asi 20 různých linek společnosti ACTV (každá má vlastní trasu, barvu a číslo) a 4 linky společnosti Alilaguna. Mapa linek vaporetta je na každé zastávce, ale nejlepší ji mít vytištěnou u sebe. Zastávky na rozdíl od staveb nejsou na kůlech, ale pouze připoutány řetězy.

*

Každé parkování vaporetta má své kouzlo. Kapitán připluje někdy napoprvé, jindy musí zařadit zpětný chod, než přirazí k zastávce. To už je připraven jeho pomocník (průvodčí), který zručně loď připoutá a odstraní zábradlí. Většinou se na cestující usmívá a ochotně poradí, na které zastávce se nacházejí, a pomůže jim se zavazadly.

Kdo se už vynadíval na úžasné fasády okolo Canalu Grande může zvolit linku č. 2, která jede stejnou trasou jako linka č. 1, ale staví jen na každé třetí stanici. Tudíž plavba kanálem je daleko rychlejší.

Chůze je náročná, plavba někdy nezbytná. Ale vždy s jízdenkou. I v Benátkách se plaví revizoři.

*

Většina činností je spojena v Benátkách s vodou a tudíž loděmi. Záchranná služba, hasiči, policie, odvoz odpadků, prodejci zeleniny, zásobování, stavební činnost a mnoho dalšího.

Cisternu s vodou s sebou asi nemusí vozit?

Těžko říct, kolik darebáků se pohybuje po městě. Policii v akci jsem nespatřil.

Odpadky jsem tam viděl odvážet každý den.

Čerstvá zelenina a ovoce.

Vykládání palet se zbožím.

Asi nechtěli překládat zboží na menší čluny.

Stavební firma má místo dodávky plovoucí molo.

*

Následující povídání - Benátky podruhé: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=663895

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | pondělí 21.5.2018 18:16 | karma článku: 24,94 | přečteno: 7881x