14.březen = kouzelné „PÍ“ (3,14159265358979323846264338327950288) a Albert Einstein

Ludolfovo číslo, značené ?, je matematická konstanta, podle mnohých dokonce jedna z nejdůležitějších matematických konstant, jelikož ji obsahuje mnoho nejenom matematických rovnic. Tudíž určitě zaslouží mít svůj významný den.

Ve škole jsme se učili, že tato konstanta udává poměr obvodu jakéhokoliv kruhu v eukleidovské rovině k jeho průměru. Více si asi člověk pamatuje, že její hodnota v desítkové soustavě je 3,14. Ale pouze přibližně, jelikož ? je iracionální číslo. To znamená, že ho nelze vyjádřit v desítkové soustavě konečným číslem.

Nejenom v dějinách matematiky se objevovaly a objevují snahy vyjádřit konstantu co nejpřesněji. Zprávy o nejpřesnějšíma tudíž nejdelším odhadu se staly nejenom vědeckou záležitostí, ale i společenským tématem. Někteří lidé se také učí ta čísla, která následují za desetinou čárkou zpaměti. Ale počítačům se patrně nikdo nevyrovná. Myslím, že poslední rekord je někde přes 30 bilionů číslic.

Počítače i lidé se budou určitě i nadále předhánět v co nejpřesnějším určení této konstanty, jelikož ani v dnešní době neznáme její přesnou hodnotu. Protože to ani není možné. Zatím.

Ohledně kouzelného ? se uvádí mnoho zajímavostí. Například jsem někde četl, že v prvním milionu čísel hodnoty ? se nevyskytuje ani jednou za sebou jdoucí skupina čísel 123456.

Jméno získala konstanta podle německého matematika Ludolpha van Ceulena (1540–1610), který strávil velkou část svého života počítáním číselné hodnoty této konstanty. Dopracoval se k 35 desetinným místům.

Konstantu však nevymyslel nebo neobjevil, jak by se mohlo podle názvu zdát. Použil dokonce při počítání podobnou metodu jako jeden pán o dva tisíce let dříve ve městě Syrakusy. Proto se lze také setkat v případě ? s pojmem Archimédova konstanta.

A jak se přišlo právě na dnešní den, 14. březen? Datum vzniklo použitím prvních tří cifer čísla ? v desítkové soustavě (měsíc = 3, den = 14). Ale, abych těch oslav nebylo málo, tak další významný den pro tuto konstantu nastává 22. července, kdy je „Den přibližného ?“, jelikož 22 děleno 7 se rovná přibližně 3,14 (další čísla se již ale liší).

Všechno se vším souvisí. Jinak by nebylo možné, abychom si v tento den připomínali výročí narození jednoho z největších vědců všech dob. Sice toho Albert Einstein (14. březen 1879), jeden z nejvýznamnějších fyziků s jednou z nejvýznamnějších matematických konstant neměl asi moc společného, ale kdo ví?

*

Za týden bude následovat také jeden zajímavý významný den, který ale s matematikou moc společného nemá: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=767789

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | neděle 14.3.2021 12:59 | karma článku: 24,96 | přečteno: 1475x