Z hrdiny padouchem – Karel Čurda

„Kdo osoby, které měly účast na spáchání atentátu, přechovává anebo jim poskytuje pomoc, anebo, maje vědomost o jejich osobě, nebo o jejich pobytu, neučiní žádné oznámení, bude zastřelen se svou rodinou“  

Jméno Karel Čurda se stalo synonymem pro zradu, představuje nenáviděného udavače, jehož selhání zasadilo smrtelnou ránu protektorátnímu odboji. Ve skutečnosti byl Karel Čurda zřejmě mezi prvními vojáky československého zahraničního odboje. Když byl v roce 1938 propuštěn z armády, stal se dozorcem finanční stráže a v červnu 1939 odešel do Polska a následně do Francie, kde byl přijat do cizinecké legie. O rok později byl již zařazen do výcviku v Anglii a roku 1942 zařazen do skupiny Out Distance.

Výsadkovou skupinu Out Distance (Adolf Opálka, Ivan Kolařík a Karel Čurda) provází smůla od počátku plnění úkolu, kterým je doprava naváděcího majáku a sabotážní práce v Praze. Díky chybě v navigaci je výsadek proveden na jiném než plánovaném místě, Opálka se při seskoku zraní a Kolařík ztratí falešnou legitimaci, v níž má také fotografii své dívky s věnováním. Fotografie pak brzy přivede gestapo na Kolaříkovu stopu a ten v obklíčení spáchá sebevraždu. Veškerý přepravovaný materiál je nalezen gestapem a Opálka s Čurdou, kterým se podaří uniknout, nalézají útočiště v Praze.

„Kdo osoby, které měly účast na spáchání atentátu, přechovává anebo jim poskytuje pomoc, anebo, maje vědomost o jejich osobě, nebo o jejich pobytu, neučiní žádné oznámení, bude zastřelen se svou rodinou“
Hned 28. května 1942, den po atentátu na Heydricha, opustil Karel Čurda svůj pražský úkryt a udělal zřejmě osudovou chybu, která předznamenala jeho cestu od vlastence ke zrádci a odchází ke své matce, do Nové Hlíny u Třeboně. V rádiu se denně opakují zprávy o rozpoutaném nacistickém teroru, popravách celých rodin, vyhlazení Lidic, ale také o amnestii pro toho, kdo podá gestapu informaci vedoucí k dopadení parašutistů. Je rozhodnuto – 16. června odjíždí do Prahy, ještě se neúspěšně snaží kontaktovat ostatní parašutisty a poté vstupuje Čurda do Petschkova paláce, kde sídlí pražské gestapo. Po neúspěšné sebevraždě začne Karel Čurda vypovídat. Začíná vlna zatýkání.

Později je Čurda využíván gestapem jako agent, ale zlomený člověk propadává alkoholu a stává se pro gestapo bezcenným. Okamžitě po skončení války se sám přihlásí na četnickou stanici, je zatčen, mimořádným lidovým soudem odsouzen k trestu smrti a sám v závěrečné řeči odmítá žádat o milost. 29. dubna 1947 je Karel Čurda v Pankrácké věznici popraven.

Karel Čurda odešel bojovat proti nacismu, odešel, aby bránil svou vlast, přestože jako miliony dalších lidí mohl zůstat doma a doufat, že přečká válku. Válku přečkal, na jejím konci však nebyl hrdinou, ale alkoholikem, zlomeným člověkem.

Autor: Pavel Kuchynka | neděle 12.6.2016 20:42 | karma článku: 23,64 | přečteno: 1346x