Sir Nicholas Winton – Quiet Hero *19.5.1909

V odkazu Nicholase Wintona, by bylo možné najít také varování před transportem, který by nemusel dorazit..

Jen jsem viděl, k čemu se schyluje, a udělal, co jsem mohl, abych pomohl.“

Devatenáctého května 1909 se narodil Sir Nicholas Winton, který se podílel na záchraně převážně židovských dětí z Německa, Rakouska a Československa. Významně se zasadil o transport 669 těchto dětí do Velké Británie, čímž je ochránil před nacistickým běsněním a téměř jistou smrtí v koncentračních táborech.

„Ty děti potřebovaly pomoc a já byl schopen jim ji poskytnout“.

Prvního září 1939, v den, kdy začala druhá světová válka, měl vyjet další vlak s dětmi. Do Velké Británie však tento transport již nedorazil. Okamžik, kdy se Nicholas Winton dozvěděl, že poslední vypravený vlak s 250 dětmi cíl cesty nenajde, považoval za nejsmutnější zážitek svého života (z dětí z tohoto transportu pravděpodobně nepřežilo holokaust ani jedno).

„Přece každý muž má před svou ženou nějaké tajemství“.

O svém skutku neřekl ani manželce, ta ale v roce 1988, na půdě v domě kde Wintonovi bydleli, nalezla seznamy dětí a příslušné dokumenty a tak příběh tichého hrdiny obletěl celý svět.

Sir Nicholas Winton zemřel 1. července 2015, ve svých 106 letech. V jeho odkazu, by bylo možné najít také varování před transportem, který by nemusel dorazit..

Opatrujte se :)

 

Autor: Pavel Kuchynka | pátek 20.5.2016 8:58 | karma článku: 19,85 | přečteno: 171x