Neverending story II, aneb JE SUIS HANDICAPÉ

Genetická závislost, deportace a oddělení handicapovaných dětí od "zdravých" ... co bude dál?   

Myslel jsem, že hlouběji už v případě Miloše Zemana není možné klesnout. Jak naivní. Nejnovější „hláška“ pana Zemana pravděpodobně nejen mě přesvědčila o tom, že lze a recept k tomu je snadný a rychlý. K výrazům jako je genetická závislost a deportace stačí přimíchat koření vyjádřením, že handicapované děti by se neměly vzdělávat společně se zdravými a guláš čehosi trpkého, trapného a nechutného je na světě.

Podle slov jednoho z účastníků následné diskuze (zachyceno na sociální síti facebook) „upřesnil“ pan Zeman svá slova tím, že: „Děti jsou zlé a šikanovaly by ty se zdravotním postižením.“  Pokud tato slova na vysvětlenou skutečně padla a někoho snad dokonce uklidnila, je to alarmující. Jakmile bychom se s takovým postojem ztotožnili, říkáme tím, že neumíme své děti vychovávat v úctě k základním lidským hodnotám a proto, aby nebyly na jiné zlé, je od těch „jiných“ raději separujeme? Opravdu nedokážeme svým dětem vysvětlit, že žádné z ostatních dětí, ostatních lidí, nemohou za žádných okolností šikanovat, ubližovat jim a být na ně zlé?

Naštěstí je asi realita jinde, děti jsou zřejmě i více citlivé a empatické než hradní pán. Jestli tomu tak bude, záleží pouze a jen na nás. Je pravda smutné, že jim k tomu budeme muset vysvětlovat, že „toho pána“ nemají poslouchat nejen proto, že mluví sprostě, ale především proto, že si do své „passy“ nevidí.

Nevím, jestli opravdu jde klesnout hlouběji, bojím se ale, že přijde nějaký další „názor“ pana Zemana, který bude šokujícím zjištěním, že dno je úplně jinde, než si v nejfantasknějších představách myslím. Raději si ani nepředstavovat, co to bude … 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kuchynka | čtvrtek 15.1.2015 19:18 | karma článku: 5,07 | přečteno: 102x