Mnoho povyku pro Kalašnikov?

Na počátku bylo slovo a to slovo bylo u.. ? A to slovo bylo Kalašnikov? Když se buranství stává normou, je zaděláno na pořádný průšvih..    

Jistě není správné, když prezident republiky (přesněji někdo, kdo by tuto funkci měl zastávat), hovoří ve veřejné promluvě o „nedemokratické cestě odstranění politika“. Je vlastně nepodstatné, že tak činí v přímé souvislosti s osobou předsedy vlády, je nepodstatné, zda taková slova jsou, nebo nejsou míněna v nadsázce. Je to zkrátka hloupé, o to hloupější je považovat to za vtip, nebo snad dokonce vtipný bonmot.

Zatímco u štamgasta ze „čtyřky“ by se nad takovým projevem, proneseným nad pátým pivem, dalo snad mávnout rukou, z úst prezidenta dostává nepovedený vtip úplně jiný rozměr. V duchu politické ne-korektnosti (takový projev přece není buranský, ale pouze odmítá přehnanou a pokryteckou korektnost) se otvírá prostor, ve kterém se nenávist stává normou. Prostor pro diskuzi o mletí lidí do masokostní moučky, využití nacistických lágrů, střílení do lidí, prostor pro zhotovování seznamů lidí, s příslibem jejich fyzické likvidace, v lepším případě omezení jejich občanských práv.

 Václav Havel – „slovo o slovu“ červenec 1989
„Na počátku všeho je slovo.
Je to zázrak, kterému vděčíme za to, že jsme lidmi.
Ale je to zároveň nástraha, zkouška, lest a test.
Větší možná, než se může zdát vám, kteří žijete v podmínkách velké svobody slova, tedy v poměrech, kde na slovech zdánlivě tolik nezáleží.
Záleží na nich.
Záleží na nich všude.“

Autor: Pavel Kuchynka | pondělí 1.2.2016 19:18 | karma článku: 27,51 | přečteno: 2297x