Stát nám nakládá práce požehnaně

Dobře fungující stát vám dá práci. Krásné heslo, které nás s nostalgií vrací o několik desítek let nazpět. Odborář Zavadil navlíknul oranžové tričko a slibuje lidem, že jim stát dá práci. Zhovadilost takového hesla není potřeba příliš rozmazávat.

Zmatení pojmů u lidí, kteří v životě pořádnou práci nedělali, je pro dnešní ČSSD příznačné. Siamská dvojčata Sobotka s Haškem vyrůstali v parlamentu a kromě kecání a slibů nikdy nic nedělali. Ekonomický expert Mládek zase pořádá hon na živnostníky – parazity, Škromach se válí v bazénku a věší svá obskurní videa na internet. Tak jakou práci mají vlastně na mysli? Nebo se voliči můžou těšit na statisícové odměny, jaké pobírala vedoucí Haškovy hejtmanské kanceláře v roce 2011 za své oddané služby pracovitému hejtmanovi, kterému dal stát pětatřicet funkcí? Anebo jsou to ty pověstná vína v krabici?

Konec vtipkování. Myslím, že stát nám té práce nakládá až až. A že by nám té práce naopak měl přidělávat co nejméně. Podnikáte? Kolik dní musíte věnovat účetní uzávěrce a vyplňování daňového přiznání a kolik Vás stojí daňový poradce? Otevíráte provozovnu? Kolik povolení k tomu potřebujete? Měníte sídlo? Kolik výpisů a prohlášení k tomu potřebujete a kolik jste zaplatili právníkům a notáři? Chcete zaměstnat člověka? Taky Vás štve, kolik úřadů kvůli tomu musíte oběhat? Nebo se prostě bojíte někoho zaměstnat, abyste si nepřidělali problém a nevlítlo na Vás komando potíračů švarcsystému? Nutí Vás stát nedej Bože používat paskvil jménem datová schránka? A i když nepodnikáte a chcete třeba jen vyměnit okna na svém domku, kolik úředních razítek k tomu je potřeba?

Ano, stát nám té práce nakládá opravdu požehnaně. A jen pro připomenutí, v polovině června je tzv. den daňové svobody. Do tohoto dne pracujeme pro stát. Reálně! Všechny peníze, které vyděláme k tomuto dni, jdou totiž sakumprdum na odvody a daně. Fakt je, že z tohoto pohledu nám stát spíše tu práci bere, než dává.

Vážně nevím, jakou práci má odborář Zavadil na mysli. A jen se děsím, že socdem nezamýšlí podobné experimenty, jaké se v současnosti dějí ve Francii. Právě tam socialistická vláda přijala zákon, kterým zakazuje firmám zavírat své výrobny, a nutí je zaměstnávat lidi ve ztrátových provozech. (Teď si znovu vzpomeňte na vysmátého Škromacha v bazénku nebo Mládkovy parazity.) Pevně věřím, že tyto fašizující tendence k nám z Evropy nedorazí. Stejně tak doufám, že ani to Babišovo „dáme lidem práci,“ neznamená další šikanu podnikatelů nebo bobtnání státní správy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kovařík | pátek 11.10.2013 7:43 | karma článku: 31,49 | přečteno: 1032x