Radniční zpravodaje - nevyžádaná pošta na cizí účet

Chystaná novela tiskového zákona by měla zajistit přístup opozice na stránky tzv. radničních zpravodajů. Dobrý počin. Ovšem podle aktuálních komentářů chybí nástroje, které opozici možnost publikovat v radničním zpravodaji doopravdy zajistí. 

Pokud totiž nebude opoziční text lidem z radnice po chuti, opozice má, zákon nezákon, zkrátka smůlu. Nemluvě o tom, že tato novela považuje za opozici pouze opoziční zastupitele. Z práva na přístup na stránky radničních zpravodajů tak v důsledku vyjímá všechny ostatní lokální politické hráče. Bohulibý záměr se tím pádem mine účinkem a body si připíše maximálně Rusnokova vláda za umělecký dojem v boji za rovný přístup k médiím.

Domnívám se, že místo vymýšlení těžkopádných řešení, jak zajistit rovnost v přístupu na stránky radničních zpravodajů, bychom se měli zamyslet nad smyslem takových plátků. Když zalistuji Znojemskými listy, což je radniční zpravodaj u nás ve Znojmě, ocitám se pod palbou barevných fotek vládců našeho města, můžu číst pochvalné články na jejich adresu a oddávat se dojmu, že žiju v nejlepším městě na světě. Určitě máte podobnou zkušenost.

Opravdu ale chtějí lidé ze svých daní platit něco takového? Nejsem přítelem regulací, ale pokud chce vláda něco regulovat, měl by to být spíše obsah těchto lžiplátků. O heroických výkonech našich politiků si přece můžeme přečíst, když budeme chtít, v tradičních novinách nebo na internetu. Jenže tam posuzují výkony politiků (obvykle) přísnějším okem a chválou se šetří.

Takže znovu - proč by měli občané platit mediální prezentaci lidí, kteří se zrovna ocitli u moci? Nemyslím si, že radniční zpravodaj má být kořistí vládnoucí kliky, potažmo jejím propagandistickým nástrojem. Obsah radničních zpravodajů obvykle připomíná spíše nevyžádanou poštu, kterou ještě ke všemu platí proti své vůli nebohý příjemce.

Recept na změnu vidím v omezení prostoru pro zneužívání radničních zpravodajů. Buď zveřejňovat výhradně informace týkající se samotné správy (např. informace o vyhláškách, rozpočtu, oznámení úředního charakteru) nebo radniční zpravodaje zrušit. Ušetří to nemalé peníze a občané ve většině případů o nic nepřijdou. 

Autor: Pavel Kovařík | pondělí 12.8.2013 13:35 | karma článku: 12,34 | přečteno: 549x