Nenávidí Američané Obamu?

Tenhle dojem si v posledních měsících odnáším při jakémkoli kontaktu s americkou mediální, zdůrazňuji slovo mediální, realitou. „Obama nedokázal naplnit…,“ „Obama selhal…,“ „Obamův plán ztroskotal…,“ jsou časté náměty komentářů, které se dokonce objevují i ve zpravodajských relacích.

Do toho reportáže o vzestupu konzervativního hnutí Tea Party, které chce udělat přítrž Obamově „zločinecké politice“. Mimochodem, onu Tea Party odmítá i podstatná část amerických republikánů včetně republikánských celebrit, o čemž se však v tuzemsku příliš nepíše.

Že tenhle obraz politického ztroskotance přiživují i seriozní média, dokazuje i vysílání Českého rozhlasu 6. Stanice referovala o průzkumu agentury AP, podle kterého „se větší část Američanů domnívá, že si prezident Barack Obama nezaslouží v roce 2012 být znovuzvolený do Bílého domu.“ K tomu přídavek, že „kvůli ekonomickým problémům utrpěli Obamovi demokraté porážku ve volbách do kongresu.“ Pravda v řeči čísel, kdy 49 % respondentů Obamu za prezidenta nechce a naopak 43 % chce, mírně převažuje negativní stanovisko. Ale je to skutečně tak mizerný výsledek, jako se nám snaží namluvit dramatický hlas paní redaktorky?

Vždyť když se podíváme na tuzemský žebříček popularity, nejlépe hodnocený je sociální demokrat Bohuslav Sobotka se svými 56 % příznivých hlasů. Opoziční politik, který je prakticky hodnocen pouze za své rétorické umění v médiích. Naproti tomu Obama boduje u téměř poloviny národa svou praktickou politikou (nejen) a v jeho případě se nejedná o prosté vyjádření sympatií ze strany voličů, ale o podporu jeho znovuzvolení. Při tomto srovnání napadá mě jediné. Kdo nic nedělá, nic nepokazí.

Pokud vezmu v úvahu, že nevídaná podpora, jaké Obama před prezidentskými volbami požíval, byla spíše odosobnělou nadějí mnoha duší hispánských přistěhovalců, studentů a milionů dalších sympatizantů, stojí si Obama dobře. Kdybychom opět sáhli po srovnání do našeho malého českého rybníčku, podobnou naději před volbami vzbuzovaly Věci veřejné. A jak si stojí teď?

 

A jaké z toho tedy plyne ponaučení? Že by se politici neměli řídit POUZE průzkumy veřejného mínění, ale především nést kůži na trh a bojovat za své ideje. A tady si myslím, že právě Obama těžko hledá konkurenci.

 

Přeji hezký den.

 

PS: Nedá mi to, abych ještě jednou nezmínil VV. Aniž bych se pokoušel hledat ty Obamovské ideály v jejich politice, spíše bych připomněl, kterak strana pod taktovkou Víta Bárty otáčí směr.  V obavě z propadu voličské podpory střílí od boku populistické proklamace typu zmrazení věku odchodu do důchodu.

Autor: Pavel Kovařík | pátek 26.11.2010 8:40 | karma článku: 7,93 | přečteno: 1147x