Děkuji za Kliniku, snad ten boj za vlastnická práva nabere na intenzitě

Boj o Kliniku se stal celonárodním tématem. Stala se z něj debata o majetkových právech, ale i o schopnostech a legitimitě státu vykonávat vlastnické funkce. Doufám, že to celé neskončí jen u Kliniky.

Jsem nadšený, kolik jedna klinika probudí k akci zastánců soukromého vlastnictví.

Přiznávám, že o Kliniku s velkým ká jsem se nikdy příliš nezajímal.

Obecně jsou mi ale sympatické aktivity, které se snaží vdechnout život chátrajícím místům. Zvlášť, když se toho ujímá někdo z nadšení, ne kvůli dotacím nebo majetkovým spekulacím.

V případě zrovna této Kliniky je asi škoda, že se (nejspíš) žádná ze stran nepokusila o dialog, třeba by to celé dávno vyřešil odprodej, třeba i odprodej za symbolickou cenu nebo dokonce dar.

O to mi teď ale až tak nejde, nechci si brát právo někomu radit, co s tím.

Rozhodně si ale přeji více takových Klinik.

Přeji si, aby se víc a víc připomínala nedotknutelnost majetkových práv. Dokonce mě těší, že zaznívají naprosto legitimní otázky, jestli má stát vůbec právo vlastnit majetek za jiným účelem, než je zajištění chodu nejnutnější veřejné správy. A ještě víc mě těší, že některé hlasy připomínají, že stát ty majetky pořizuje a provozuje za peníze vybrané na daních, čili za peníze lidí.

Určitě stojí i za připomínku, že po celé zemi jsou nejspíš tisíce chátrajících budov a že to potvrzuje tezi, že stát není dobrým hospodářem.

Tyhle debaty totiž nutně vedou k dalším otázkám.

Možná si díky tomu budeme víc a víc uvědomovat, že státu odvedeme na daních více než polovinu ze svých příjmů. Znamená to, že jsme minimálně z poloviny ve vlastnictví státu? Kde je právo na soukromé vlastnictví v tomto případě?

Co daň z nemovitosti a daň z převodu nemovitosti? To nám nevadí, že si stát nárokuje část našeho majetku?

Můžeme pokračovat dál. Regulace a pravidla pro umisťování reklamy ve městech, ubytovací turistické poplatky, regulace Airbnb. To nejsou zásahy do majetkových práv?

Bohužel, to není všechno. Doslova mě děsí, že zástupci politických stran, mezi nimi někteří současní poslanci, zpochybňují nedotknutelnost majetkových práv.

Opravdu nám nevadí, že politici napříč politickým spektrem zcela vážně uvažují o vyvlastňování objektů a budov ve městech, o které jejich majitel podle jejich představ dostatečně nepečuje?

Zkuste si pro připomenutí pustit tuto předvolební debatu z roku 2017 (to je ta se zabrušujícím kandidátem SPD). Všichni účastníci včetně zástupců pravicových stran se v této debatě shodli na tom, že vyvlastňování je OK. Když ne rovnou vyvlastnění, tak drakonická pokuta, která majitele donutí nemovitost prodat.

Řekněte sami, jak k tomu aktivisté z Kliniky přijdou?

Autor: Pavel Kovařík | neděle 13.1.2019 16:49 | karma článku: 18,20 | přečteno: 1423x