Boj s roamingem je výprava do druhohor

Tleskám komisařce Kroesové za její vítězné tažení proti roamingovým poplatkům. Bohužel tento boj přesně ilustruje, jak je uvažování evropských legislativců zabržděné dávno v minulosti a odhaluje tak jejich zbytečnost. Boj s roamingem je boj s dávno odcházejícími zítřky.

Proti volnému trhu

Správně upozornil v jedné internetové diskusi Jiří Knesl (@jiriknesl), že boj s roamingem je pouze nutným důsledkem regulací tržního prostředí ze strany států a samotný roaming odcházející technologií.

Státy udělují licence mobilním operátorům a nutně tak omezují tržní prostředí. Krásně to ukazuje vstup virtuálních operátorů na náš trh. Ceny telefonních hovorů spadly o desítky procent a neomezené tarify za pár stovek jsou dnešní realitou. Přesto je trh mobilních služeb stále regulován a ceny by za předpokladu větší konkurence měly šanci nadále klesat. To platí i pro roamingové služby.

Operátoři tak mohou díky pokřivenému tržnímu prostředí účtovat nadstandardně vysoké marže i v případě roamingu (pro lepší pochopení, jak funguje roaming, doporučuji článek Patrika Zandla).

 

Nesmyslný boj

Souhlasím se Svobodnými, že jakýkoli pokus o regulace se musí nutně projevit jinde a že legislativní omezování roamingu může vyústit ve zvýšení cen jiných mobilních služeb (více viz. článek Jiřího Rybáře).

Přesto souhlasím s tvrzením, že tento boj odpůrců a příznivců regulace roamingu postrádá smysl. Vývoj jde totiž dopředu a slovo roaming brzy zmizí z našeho slovníku. Telefonovat budeme jinak. Telefon se podle zmiňovaného Jiřího Knesla promění v zařízení sloužící k permanentnímu připojení na internet a samotné volání bude probíhat prostřednictvím aplikace v telefonu.

Už dnes můžeme do svého mobilu nainstalovat aplikaci Viber, která umožňuje levné volání díky internetu. Viber používá podle posledních údajů každý měsíc aktivně 105 milionů uživatelů. Aplikace umí i SMS, podobně jako aplikace Whatsup, kterou před časem koupil za neuvěřitelných 19 mld. dolarů Facebook. A Facebook určitě ví, co dělá, na rozdíl od evropských byrokratů vzdálených realitě. K využívání některých těchto služeb navíc nepotřebujete žádný paušál, natož telefonní číslo.

A propos, vzpomeňme na nářky mobilních operátorů, kterak jim díky komunikaci přes internet klesají tržby za využívání SMS služeb.

Vůbec už nemluvím o vývoji, který stlačil mobilní telefony do podoby hodinek, a na trhu jsou k dostání chytré náramky, které přebírají celou řadu funkcí mobilních zařízení.

 

Proto si dovoluji tvrdit, že boj s roamingem je boj moderního člověka s druhohorními fosiliemi, které přežívají už jen díky podpoře evropských regulátorů. 

Autor: Pavel Kovařík | neděle 6.4.2014 12:35 | karma článku: 9,82 | přečteno: 614x