Víte, kde leží Jeruzalém na Labi?

Dnes si připomínáme Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Den není vybrán náhodně – 27. ledna 1945 byl osvobozen Ruskou armádou vyhlazovací tábor Osvětim. Některá města ztratila kvůli holocaustu část své identity, např. Jeruzalém na Labi.

V onom městě je prokázáno židovské osídlení již ve 14 století. Po vyhnání Židů z Plzně (1504) byla zdejší židovská obec druhá nejvýznamnější po Praze. Židé zde v onom 16. století činili 10-15% obyvatel.

Zdejší synagoga je krásná barokní stavba, která slouží ke koncertům a dalším kulturním a slavnostním aktivitám. Jsou zde i dva židovské hřbitovy. Starý židovský hřbitov dle starší literatury byl založen již roku 1418, ale nestarší dochovaný náhrobek je z roku 1492. Je zde pochován i syn Becalel legendárního vrchního pražského rabína Jehudy ben Becalela, kterého známe jako rabbi Löwa.

Mnoho let zde působil rabín Richard Feder, který byl jedním z 2202 Židů z celého oberlandrátu, kteří odjeli s transporty v roce 1942 do Terezína a poté do dalších vyhlazovacích táborů. Zpátky se jich nevrátilo 2068. Zdecimovaná židovská obec poté zanikla definitivně roku 1953.

Zdejší židovské památky turistům představuje místní Infocentrum, jež patří pod knihovnu. K poznání památek bylo vydáno DVD Jeruzalém na Labi a o osudech zdejších Židů za holocaustu kniha Léta žalů a strastí.

Tušíte-li název města a chcete-li ho navštívit a dozvědět se něco více pak Vás srdečně zvu a slibuji, že první tři, kteří správně odpovědí, mají zaručený vstup zdarma do synagogy, doprovod a výklad místního ředitele knihovny a navíc i zmíněné DVD i knihu. Stačí do diskuse pod blogem uvést první písmeno z názvu města a pro ztížení i první písmeno z příjmení dotyčného ředitele knihovny.

Například Plzeň a Pospíšil – do diskuze napíšete PP. Prvním třem již nyní blahopřeji a těším se na setkání v….

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kárník | pondělí 27.1.2014 11:17 | karma článku: 7,84 | přečteno: 472x
  • Další články autora

Pavel Kárník

21. srpen - s knedlíkem v krku.

13.9.2017 v 10:36 | Karma: 18,71