Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zefektivnění práce radnice městského obvodu Ostrava-Jih

Jak je to ve skutečnosti s tzv. zefektivňováním práce radnice, jak označovalo vedení radnice "vyhazovy" a rušení pracovních pozic v počátku roku 2016?

Krátce po nástupu nového vedení radnice největšího ostravského obvodu začali odcházet zkušení mnohaletí zaměstnanci úřadu s bohatými zkušenostmi ve svých oborech. Nedocházeli dobrovolně, i když radnice se hájila, že jde převážně o odchody do důchodu a odchody dohodou. Jen několik zaměstnanců se bránilo, ale ti byli převážně "odejiti" z důvodu nadbytečnosti, kdy jejich pracovní místa zanikla. Většinou však po několika měsících byly vytvořeny nové pracovní pozice se stejnou náplní práce, mnohdy i ve větších počtech než původně. Tak například práci, kterou za "starého" vedení obvodu zvládal jeden člověk, poté co byl "odejit" jeho agendu nyní zastávají tři zaměstnanci (v kuloarech se tvrdí že jich je ještě víc). Přitom, když bylo vedení radnice konfrontováno na zasedání zastupitelstva s tím, proč probíhají tzv.čistky, kdy jsou  propouštěni zkušení zaměstnanci, hájilo se vedení obvodu, že se jedná pouze o zefektivňování chodu úřadu.

Výsledek však je zcela odlišný.

Když jsme například žádali o kopie smluv za dobu několika měsíců jednoho odboru, potřebovalo celé jedno oddělení, tj. devět úředníků, šest hodin, aby tyto smlouvy dohledali, vytiskli a následně naskenovali, neboť jsme je žádali v elektronické podobě. A toto se dělo v budově radnice, která tvrdí jak je otevřená a transparentní. Navíc většina smluv měla být ze zákona zveřejněna. Je to jen malý důkaz toho, že k zefektivnění fungování úřadu nedošlo.

Když si navic zjistíme počty úředníků na radnici v posledních letech, získáme další důkaz lživosti tvrzení, že se jednalo o zefektivňování chodu úřadu a nikoliv o čistky. V měsíci prosinci roku 2014 bylo zaměstnanců radnice 273, rok poté 298 a v roce 2016 již rovných 317. Je to nárůst o 44 úředníků a i když odečteme 16 zaměstnanců předvedených ze zrušené majetkové správy, došlo při zefektivnění chodu úřadu po "vyhazovech" desítek úředníků ve výsledku k navýšení počtu úředníků. Tím se i mzdové náklady zvýšily z cca 8,5mil. Kč na více než 11mil. Kč. Když k tomu připočteme náklady na navýšený počet uvolněných radních, je tvrzení, že za vším je snaha zefektivnit chod úřadu směsná.

Dalším důkazem je "trvanlivost" nově dosazených úředníků. Namátkou můžeme jmenovat tiskovou mluvčí slečnu Thérovou, která odešla oficiálně poté, co si pustila pusu na špacír více, než si radní Rykala přál, neoficiálně poté, kdy se trapně namočila do tisku závadných materiálů. Další je nečekaný odchod pánů Haverlanta a Stocha poté, kdy udělali špinavou práci pro radní. Opět neoficiálně se tvrdí, že odešli pro finanční nesrovnalosti ve svých odborech. Zvláštní je, že na nová místa jsou ve výběrových řízeních snižovány profesní předpoklady oproti minulým letům. Další důkaz, že se zefektivněním práce úřadu to moc společného mít nebude.

Ono se ostatně není čemu divit, protože dvě základní slova, která celé vedení obvodu v čele se starostou Bednářem do omrzení opakovalo, TRASPARENTNOST a OTEVŘENOST, vzaly za své velmi brzy poté, kdy radnice zjistila, že v obvodu nežijí jen ovce. Brzy totiž začali otevřeně blokovat a mazat komentáře nespokojených občanů, odmítají jim odpovídat jak písemně tak ústně při jednání zastupitelstva. Transparentně přestali zveřejňovat smlouvy, které slibovali, protože si uvědomili, že v registru smluv, kam je nově musejí zakládat si je občané jen velmi stěží dohledají. I informaci o tom, že smlouvy a objednávky jsou jinde, než původně byly, zveřejnili až po veřejném upozornění. Tak otevřená a  transparentní je naše radnice.

A perlička nakonec. Když jsem žádal o kopii jedné objednávky a informací o jedné lavičce, transparentní a otevřená radnice mi navzdory zákon němu právu na bezplatnost informací, po mně radnice žádala 163kč za údajnou hodinu navíc, kterou musel zaměstnanec úřadu odpověď dohledávat. Co však bylo mnohem horší než tvrzení, že onu smlouvu tak dlouho hledali, byla skutečnost, že při mém odvolání, aniž by jakkoliv svůj postup hájili mi informace odeslali. Sice se to opět neobešlo, bez úmyslných obstrukcí, za které údajně mohl systém a jedna úřednice, ale jasně to dokazovalo původní záměr odmítnout poskytnutí zákonem garantovaných práv.

Autor: Pavel Janík | pátek 3.2.2017 19:11 | karma článku: 14,97 | přečteno: 245x
  • Další články autora

Pavel Janík

Proč jen se historie musí stále opakovat :-(

Jeden by řekl, že se lidé ze svých chyb poučí. Většinou se to tak děje, ale zrovna u nás na Jihu je to jen nesplnitelné přání,alespoň co se radních týká.

7.1.2019 v 22:03 | Karma: 8,72 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Víra ve změnu a následná realita

Je smutné, že se starosta městského obvodu Ostrava-Jih pravidelně chvástá jak s občany diskutuje a jak jim pomáhá při řešení problémů. Bohužel já jsem měl opakovaně smůlu.

16.7.2018 v 10:40 | Karma: 6,91 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

A zase ten starosta...

Dlouho jsem nepsal, protože jsem nejprve musel vyřešit potřebu některých lidí dokázat mi, jak to chodí se svobodou slova, když má člověk vlivné přátelé a moc. Dnes jsem však už nevydržel a zase se pokusím vypsat svůj názor.

8.6.2018 v 0:16 | Karma: 12,60 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Omluva řediteli ZŠ a MŠ B.Dvorského panu Mgr. M.Kosíkovi a pedagogům

Každý má právo na svobodu slova, ale vždy se může stát, že psaná forma nemusí být vždy pochopena tak jak je myšlena.

25.4.2018 v 20:31 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Zásady - k čemu? Zbytečnost!

Nedávno jsem zde přemýšlel, k čemu je starosta, který neví o důležitých věcech v obvodu. Dnes nechápu, proč radnice schvaluje Zásady, když se jimi neřídí :-(

28.11.2017 v 12:27 | Karma: 9,48 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Jsem fyzioterapeut a mám dvě malé dcery. Zajímá mne dění ve městě, ve kterém žiji a není mi lhostejné, jak vedení obvodu nakládá se svěřenou mocí a poukazuji a budu poukazovat i dále na polopravdy a lži, kterými radnice "krmí" věřejnost pomocí  médií placených z peněz občanů.
Zároveň poukazuji na chyby, kterých se dopouští. Ne proto, abych je špinil, ale proto, aby MĚLI ZPĚTNOU VAZBU a mohli se z ní poučit.

Seznam rubrik